loader image

Nova kolumna Tome Lovrekovića: TEST INTELIGENCIJE A NE IZBORI!

Iako državna izborna komisija tvrdi drugačije, nema tu izbora. Makar nema puno, za onoga čiji koeficijent inteligencije preskače prosečnu jesenju temperaturu.

Zato uostalom izbori u Crnoj Gori i neće biti to, neće biti ni kako neki naše vele referendum, već su prevashodno test inteligencije i to veoma lak.

Da, pisaće ovih dana “kolege” sa CDM-a o Andriji kolenici, antiSrbi i “Srbi” će mahati nekim jahtama, “partneri” i evropske snage i tamo i vamo posprdno će širiti priče o Raji lažnom vojvodi i kumstvu sa prvim čovekom države.

Najveća greška koju DF može da napravi, a nadam se da neće, jer je toliko grešaka iza njih i nešto su valjda naučili, jeste da pređu u defanzivu.

Da, čovek je koji je 30 godina protiv diktatora, čovek je koji je hapšen, torturisan, proganjan, čovek je koji je bio sa narodom i ispred naroda. Čovek je koji se borio i kad je ostajao sam, čovek je koji je stao na poslednje mesto na listi posle litija i pokazao da nije sujetan. I sve je to tačno.

Čovek je koji, ruku na srce meni nije simpatičan, kao ni dobrom delu nacionalnog korpusa. I to je tačno – i nebitno.

Šta je bitno? Što nema ko drugi, realno ili ne sme, da obavi najbitniji zadatak u novijoj istoriji Crne Gore – da njeno najveće zlo pošalje na smetlište. On hoće, sme, a deluje da ovaj put i zna.

Ne glasaju dakle dragi prijatelji u Crnoj Gori samo za Mandića, kao pomiriteljsko i razumno rešenje – glasaju protiv čoveka koji je u tri decenije uspeo da od države velike tradicije napravi privatni feud za njega i familiju, dok su ostali kmetovi prvog, drugog ili trećeg reda, uniženi, osiromašeni i poniženi.

Glasaju protiv čoveka koji se drznuo da krene prvo u rat protiv svog tvorca, pa svojih saboraca, pa svojih prijatelja, pa istorije, pa prosperiteta, pa osokoljen na kraju i protiv Gospoda. Sve to vreme ratovao je zapravo sa Crnom Gorom, bivajući joj najveći neprijatelj sa funkcije predsednika joj, premijera, despota, vlasnika…

Zato je vreme da se zulum i taj istorijski paradoks prekinu. I zbog Crne Gore i zbog Balkana. Zato su izbori test inteligencije – jer čovek koji posle svega može zaokružiti Mila, ni ne zaslužuje biračko pravo…

T. Lovreković

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije