loader image

Nikola Selaković: VAŽNO JE ISTAĆI DEMOKRATSKI KARAKTER MAJSKE SKUPŠTINE

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković poručio je, na svečanosti povodom obeležavanja 175. godišnjice Majske skupštine, da bi današnji praznik trebalo sagledavati ne samo kao svesrpsku svetkovinu, već kao praznik svih onih koji u žive u Vojvodini, čineći od nje jedinstveno mesto na svetu.

Selaković je naveo da Majska skupština, tokom koje je proglašena Srpska Vojvodina kao autonomna srpska jedinica na prostoru tadašnje Austrougarske, nije bila izolovani politički akt Srba prečana, kako su ih, ukazuje, nekada nazivali sunarodnici južno od Save, već deo velike nacionalne slagalice, koja je decenijama kasnije, krunisana i političkim nacionalnim ujedinjenjem.

„Zato je godišnjica Majske skupštine ove godine uvrštena u državni program obeležavanja značajnih istorijskih događaja, čime je i formalno postala, svesrpska nacionalna svetkovina. Nemoguće je u jednom kratkom osvrtu na Majsku skupštinu argumentovati zašto je ona jedan od najvažnijih događaja u novovekovovnoj srpskoj istoriji“, rekao je Selaković.

Selaković je naveo da je danas jasno, iako se na osnivanje Srpske Vojvodine može gledati u kontekstu sučeljavanja nacionalnih ideja i borbe za nacionalnu emancipaciju u okviru jedne multietničke carevine, da je ona bila i korak ka političkom ujedinjenju srpskog naroda.

Selaković je naveo da je važno istaći i demokratski karakter Majske skupštine, jer je u njoj kroz poslanike bilo zastupljeno svako srpsko selo u Vojvodini i svaki stalež i dodajući da su Srbi u maju 1848. u Sremskim Karlovcima potvrdili svoju posebnost. „Važno je naglasiti da proglašenje Srpske Vojvodine, iako je bilo veliki trenutak nacionalnog buđenja, nije bilo separatistički akt.

Srbi toga vremena su u Austrijskoj Carevini bili lojalisti i, kako su sami naveli u proglasu, iskali su samo ono što im pripada, i nisu tražili tuđe“, rekao je Selaković na svečanoj akademiji u Novom Sadu. Selaković je istakao da se ovakvim događajima ne gradi samo kultura sećanja, već učvršćuje i osećaj odgovornosti prema kolektivnoj budućnosti.

„Vojvodina, kao autonomna pokrajina Republike Srbije, jeste dom mnogim narodima, i svi oni u njoj imaju jednaka prava i šanse. Nacionalna i verska šarolikost Vojvodine je bila i ostala njeno bogatstvo, i nastavićemo da ga čuvamo, dopunjujemo i oplemenjujemo i u decenijama i vekovima pred nama. Ni ova današnja Vojvodina ne bi bila moguća da nije bilo 1848. i zato sam uveren da je sasvim umesno da današnji praznik sagledavamo, ne samo kao svesrpsku svetkovinu, već kao praznik svih onih koji u Vojvodini žive, čineći od nje jedinstveno mesto na svetu“, poručio je Selaković.

 

 

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije