loader image

Nikola Selaković: VAŽNO JE ČUVATI KULTURU SEĆANjA

Kako je kultura sećanja u srpskom narodu ponovo zaživela u poslednjoj deceniji i šta nas očekuje na ponovljenim beogradskim izborima, za TV Hepi govorio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Selaković je rekao da je predsednik Vučić uveo praksu praznovanja važnih datuma stradanja srpskog naroda, zajedno sa predstavnicima Srba preko Drine.

„Ja sam neko ko je smatrao da je ta odluka predsednika Vučića ona na kojoj je trebalo raditi. Ne bih mnogo pričao o kulturi sećanja, ali pogledajte jubilej, 25 godina od NATO agresije. U crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu biće postavljene mermerne ploče onih koji su izgubili život na KiM od 1998. godine i svima onima koji su izginuli 1999. godine. To će biti prvo mesto gde ćemo imati sva imena izginulih vojnika i pripadnika policije u vreme NATO agresije. Vučić je uveo praksu da se zajednički obeležavaju datumi sa predstavnicima iz Republike Srpske“, rekao je Selaković.

Selaković ističe da do 2012. naš narod je bio pod jarmom izvinjavanja agresorima i onima koji su pokušali da unište Srbiju.

„Do 2012. godine niste mogli da čujete u sredstvima javnog informisanja… Niste mogli da čujete o NATO agresiji, nego o kampanji, operaciji itd. Zamislite situaciju da nismo od 2014. godine obeležavali NATO agresiju? Dogodilo bi se sada, ili 2030. godine – naša deca koja danas imaju 25, 26 godina, čovek koji je završio fakultet, radi, mislio bi da smo mi izvršili agresiju na sami sebe. Mislili bi da je naša vlast kriva, a istina je sasvim druga. Bombardovani smo da bi nam oteli KiM. Šta su pripadnici bivšeg režima uradili sa našom vojskom? Raspustili vojsku, ukinuli redovno služenje vojnog roka i rekli da su to reforme. „Neće više biti nikada rata, braniće nas NATO“, izvinjavali smo se svima koji su nas ubijali i tukli. To je nečuveno i ne povratilo se nikada. Zato je važno čuvati kulturu sećanja. Zato ljudi treba dobro da znaju šta mi radimo, za šta se borimo, važno je da kažemo zašto ćemo imati 1145 imena, pa to su sve bili uglavnom mladi ljudi, koji su dali život za otadžbinu“, ističe Selaković.

O ponovnim beogradskim izborima, planiranih za 2. jun, Selaković je rekao kako delu opozicije nijedan datum ne odgovara.

„Raspisivali izbore na Nikoljdan. Na praznike. Nije im smetalo. Njima ne odgovara nijedan datum, jer znaju da bilo kada ne mogu da pobede“, smatra Selaković.

 

Selakovića izjavio je danas da je 614 mama u Srbiji do sada dobilo krov nad glavom zahvaljujći odobrenoj novčanoj pomoći države za izgradnju ili učešće u kupovini prve nekretnine.

Selaković je kazao da je ova vrsta pomoći države jedinstvena u Evropi i da će u aprilu biti dve godine od kada se ona sprovodi.

Selaković je naveo da je za godinu i po dana, od kada on predsedava Komisijom za odobravanje novčane pomoći za izgradnju, učešće u kupovini prve stambene porodične zgrade ili kuće, doneto više od 570 rešenja za ovu vrstu pomoći države majkama, koja podrazumeva dodeljivanje maksimalno 20.000 evra.

„Ja sam vrlo ponosan na to što smo uspeli da uradimo do sada u vidu pomoći za kupovinu prvog stana ili kuće majkama novorođenčadi koje nemaju rešeno stambeno pitanje“, rekao je Selaković.

Selaković je naglasio i da je interesovanje za ovu vrstu pomoći veliko i podsetio da na konkurs mogu da se prijave svi koji ispunjavaju uslove, a to je da nemaju svoju nekretninu, odnosno rešeno stambeno pitanje, da nije prošlo godinu dana od rođenja deteta i da su njihovi prihodi domaćinstva mesečno ispod dvomesečne prosečne zarade na nivou Republike.

 

 

 

Izvor: TV Hepi

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije