loader image

Nikola Selaković: PRIMANjA U PROSVETI I POVEĆANjE MINIMALCA GLAVNE TEME SES-A

Poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti kao i povećanje minimalne cena rada bile su glavne teme današnje sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES), a predsedavajući SES-a i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je na konferenciji za novinare izjavio da je pre sednice SES-a na inicijativu kolegijuma ovog tela održan sastanak sa predstavnicima reprezentativnih prosvetnih sindikata i resornim ministrom Brankom Ružićem.

„Rečeno je da već ozbiljno rade dve grupe i to za predškolsko i visoko obrazovanje a jedan od zaključaka jeste da je neophodno uraditi dugoročnu strategiju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih u prosveti, kao i da će osim redovnih sastanaka koji se održavaju između predstavnika reprezentativnih sindikata prosvete sa ministrom prosvete biti održavani i redovni sastanci sa predsednicom Vlade Republike Srbije koja posebno ističe značaj obrazovanja, njegovog reformisanja i poboljšanja materijalnog statusa zaposlenih u obrazovanju“, rekao je Selaković.

Kada je reč o minimalnoj ceni rada, naveo je da se o ovoj temi na sednici SES-a, kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić, razgovaralo na inicijativi dva reprezentativna sindikata.

„Zaključili smo neophodnost pokretanja razgovora radne grupe za utvrđivanje minimalne cene rada i da je potrebno uraditi sve neophodne analize kada je reč o dosadašnjem kretanju BDP-a i budžetskih prihoda i rashoda u ovoj godini“, rekao je Selaković.

Selaković je dodao da je premijerka Brnabić iznela da je neophodno sagledati uticaj dramatične promene minimalca na zaposlenost i na povećavanje sive ekonomije.

Prema njegovim rečima od 2012. do 2023. godine minimalac je ozbiljno povećan jer je 2012. iznosio 17. 748 dinara, a sada je 40.020 dinara, što je za 125 odsto više te da je pored toga povećana i pokrivenost minimalne potrošačke korpe minimalnom zaradom.

„Minimalac je 2012. godine pokrivao samo 59 odsto minimalne potrošačke korpe, a sada pokriva 87 odsto“, naveo je Selaković.

Selaković je dodao da minimalac svakako nije dovoljan, što, kako je rekao najbolje znaju oni koji primaju minimalac ali da jeste značajno poboljšanje u odnosu na pre 10 godina.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić je istakao da je iz ugla poslodavaca veoma važna reforma obrazovanja i da se sada kadrovi obrazuju u skladu sa nastavničkim i profesorskim kadrom, a ne potrebama privrede.

Prema njegovoj oceni važno je da se popravi materijalni položaj zaposlenih u prosveti ali da su poslodavci nezadovoljni kakav kadar izlazi iz škola.

Predsednica Ujedinjenog granskog sindikata (UGS) Nezavisnost Čedanka Andrić je istakla da je UGS sa Savezom samostalnih sindikata Srbije (SSSS) podneo incijativu da pregovori oko minimalca počnu ranije, jer su u odnosu na lane promenjeni parametri koji definišu minimalac.

„Danas je dogovoreno da pregovarački timovi koji su lane vodili pregovore imaju mandat svih nas da otvore nove pregovore što pre i da se sa analizama novih parametara krene odmah jer će tako biti bolje definisana minimalna cena rada“, rekla je Andrić.

Dodala je da su se svi učesnici u današnjem radu SES-a složili da je neodrživa činjenica da je prosek zarada u prosveti za 9,1 odsto manji od republičkog proseka.

Predsednica Granskog sindikata obrazovanja u Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Valentina Ilić je istakla da je sada konačno došlo vreme da se položaj zaposlenih u prosveti poboljša.

Kako je navela, nakon višedecenijskog zapuštanja u prosveti pojavio se manjak kadrova u obrazovanju jer se mladi retko opredeljuju za nastavnički poziv, pošto je ovaj posao slabo plaćen.

Predsednik sindikata obrazovanja u UGS Nezavisnost Srđan Slović je istakao da sindikati dugo vremena nisu imali priliku da na tako visokom nivou u Vladi Srbije ukažu na svoje probleme, kao što su imali danas.

Kao veoma pozitivno ocenio je to što je, kako je naveo, premijerka prihvatila da se ovaj problem rešava dugoročno.

 

 

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije