loader image

Najveći štrajk u prethodnih nekoliko decenija paralisao Nemačku

Autobuski, železnički i avio saobraćaj širom Nemačke danas je paralisan, zbog najvećeg štrajka u toj zemlji u prethodnih nekoliko decenija, kojim su pogođeni milioni putnika, javlja Rojters.

Jednodnevni štrajk, koji su organizovao trgovinski sindikat Ver.di, zajedno sa železničkim i transportnim sindikatom EVG, samo su jedan od štrajkova u nizu prethodnih meseci, koji su pogodili najveće evropske ekonomije, u vreme kada su cene hrane i energenata porasle.

Dva najveća nemačka aerodroma, Minhen i Frankfurt, obustavila su sve letove, dok je železnički operater „Dojče ban“ otkazao sve međugradske železničke usluge.

Sindikat Ver.di predstavlja oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i javnom transportu i aerodromima, dok EVG predstavlja oko 230.000 ljudi iz „Dojče bana“ i autobuskih kompanija.

Lider sindikata Ver.di, Frank Verneke, rekao je da je ovo akcija preživljavanja za milione radnika usled visoke inflacije, preneo je „Bild am Zontag“.

Osnovni troškovi u Nemačkoj skočili su više nego što se očekivalo za februar. U pitanju je porast od 9,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije, a pritisak na cene ostao je uprkos pokušaju Evropske centralne banke da zaustavi skok povećanjem kamatnih stopa.

Vođa EVG Martin Burkert rekao je za „Augzburger Alemajne“ da zaposleni još nisu dobili adekvatnu ponudu i upozorio je da bi moglo da dođe do novih štrajkova, pa i za uskršnji praznik.

 

 

Izvor: tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije