loader image

NAJAVA: Specijalno veče u Novom Sadu – tribina posvećena ženama srpske Atine

Večeras, 21. decembra, sa početkom u 19 časova u Zavičajnoj zbirci Gradske biblioteke u Novom Sadu biće organizovana tribina „Žene u srpskoj Atini“.

Na pomenutoj tribini govoriće Ivana Gudurić Jovanović, viši kustos Muzeja grada Novog Sada na temu: „Porodica i društveno delovanja žena krajem 19. i početkom 20. veka. Biće reči o životu tri herojine Milevi Simić, Vidi Vulko Varađanin i Zori Vučetić Stefanović.

Takođe, posetiocima tribine, obratiće se i prof. dr Zorica Hadžić, na temu: „Književni rad i uloga u društvu krajem 19. i početkom 20. veka“. U okviru pomenute teme upoznaćete se sa životom Savke Subotić, Zorke Lazić i Milice Tomić.

Srpska Atina je jedan od retkih gradova koji odiše kulturnim nasleđem i znamenitim ličnostima koje zavređuju da ih pamtimo sa ponosom. Šira javnost ima priliku da kroz organizovanje tribina na različite teme, upozna građane sa istorijom grada i ulogom koje su žene kroz vekove imale u glavnom gradu Vojvodine.

Na žalost najmanje znamo sami o sebi i ličnostima čiji lik i delo ne sme pasti u zaborav. Da nije bilo žena velikog srca, danas ne bi bilo brojnih kulturnih institucija i zadužbina. Da nije bilo hrabrih žena koje su doprinele stvaraju nove ženske građanske kulture, danas ne bi bilo toliko uspešnih žene u svim oblastima. Na najavljenoj tribini čućete kako su žene živele u periodu od kraja 19. veku i prvom polovini 20. veka, koja su prava imale, a za koja su se izborile. Dalje, u kakvim su porodicama odrasle, a kakve su porodice one stvorile.

Bogatu istoriju grada obeležile su i mnoge druge važne žene pored pomenutih koje su tema večerašnje tribine. Iz ovog grada je potekla i Marta Jorgović, Jefimija Ljubibratić, Marija Trandafil, Savka Subotić, Milica Milka Marković, Dafina Nana Natošević, Milica Stojadinović Srpskinja i tu nije kraj. Svaka generacija je bila priča za sebe i zaslužuje da ima svoje mesto u istoriji Novog Sada.

Pozivamo vas da večeras posetite veče organizovano u znak žena srpske Atine. Tačna adresa održavanja tribine je Sutjeska 2, ulaz br. 8, 2 sprat.

 

Pobeda – info

 

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije