loader image

Nadzorni odbor usvojio novi statut EPS-a – biće AD zatvorenog tipa 100% u vlasništvu države

Nadzorni odbor EPS-a danas je usvojio novi statut koji predviđa transformaciju tog javnog preduzeća u akcionarsko društvo, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu energetike.
EPS će biti akcionarsko društvo zatvorenog tipa u 100 odsto vlasništvu države.

Tri člana Nadzornog odbora su danas glasala za i jedna je bio uzdržan.

Novi statut je usvojen posle novih pregovora sa sindikatima i dodavanja novog stava, prema kome će EPS nastaviti da obavlja javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa licencom Agencije za energetiku iz 2016. godine, a koja ističe 2026.

Predviđeno je novim statutom da će pretežna delatnost EPS-a biti proizvodnja električne energije, a trgovina strujom istaknuta kao jedna od delatnosti EPS-a.

Ministarstvo rudarstva i energetike je jutros saopštilo da je zajedno sa Vladom Srbije izvršilo konsultacije sa sindikatima i da je nakon pažljivog razmatranja svih sugestija različitih predstavnika podeljenog Sindikata radnika EPS-a na predlog statuta usvojen predlog koji će osigurati da zaposleni imaju svog predstavnika u upravljačkim organima kompanije.

Prihvaćen je zahtev da zaposleni imaju svog predstavnika u organima i definisano je da jedan član Nadzornog odbora bude predstavnik zaposlenih.

Kada je u pitanju zahtev da pretežna delatnost EPS-a mora uz proizvodnju električne energije obuhvatiti i trgovinu električnom energijom, uključujući i snabdevanje, jeste pozitivna promena, imajući u vidu da se prvobitno zahtevalo zadržavanje trgovine električnom energijom kao pretežne delatnosti, a da proizvodnja električne energije bude navedena u ostalim delatnostima.

Ovaj zahtev, na način na koji je formulisan, nije mogao da se prihvati jer je Zakonom o privrednim društvima propisano da društvo ima jednu pretežnu delatnost, koja se registruje u skladu sa zakonom o registraciji, a može obavljati i sve druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene, nezavisno od toga da li su određene osnivačkim aktom, odnosno statutom.

S druge strane, kako bi se izašlo u susret zahtevu sindikata, dodat je deo u predlog statuta kojim se naglašava da pored pretežne i ostalih delatnosti, Društvo obavlja i delatnost Trgovina električnom energijom.

„Podsećamo da ni u jednom predlogu Statuta trgovina električnom energijom nije bila isključena iz delokruga delatnosti koje bi EPS obavljao. Dodatno, u prelaznim i završnim odredbama predloga statuta, dodat je novi stav kojim se uređuje da društvo nastavlja da vrši javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika“, navodi ministarstvo.

Takođe, u vezi sa konstatacijom da je jednočlana skupština neprihvatljiva, ministarstvo ukazuje da je članom 198. Zakona o privrednim društvima propisano da u jednočlanom društvu funkciju skupštine vrši jedini član društva.

Takođe, ovaj zahtev ili konstatacija ni na koji način nije povezana sa pitanjima iz delokruga rada sindikata niti pitanjem poboljšanja prava radnika, te se postavlja pitanje po kom osnovu jedan deo predstavnika sindikata određuje da li će vladu, koja predstavlja osnivača odnosno Republiku Srbiju, predstavljati u Skupštini Srbije jedno ili više lica.

Sprovođenje odluke vlade iz 2014. godine je neophodan prvi koraku ka reformi EPS-a kojom će se upravljački organi profesionalizovati, za šta postoji saglasnost struke, vlade i zaposlenih, kažu u ministarstvo.

Profesionalno rukovodstvo će dovesti do efikasnijeg poslovanja i učiniti EPS regionalnim energetskim gigantom, što je krajnji cilj vlade kojem se teži predloženom transformacijom i prelaskom iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa,100 odsto u vlasništvu države, naveli su iz ministarstva.

 

 

 

Izvor: tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije