loader image

NA DANAŠNJI DAN: Međunarodni praznik rada – Prvi maj

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni praznik rada.

U kalendaru ovaj datum, 1. maj, ima dugu istoriju i tradiciju, a označava borbu radničke klase za pravednije uslove rada, bolju platu i pravo na odmor.

Istorijska revolucija, ubrzani razvoj gradova i nove fabrike doprinele su razvoju radničkog pokreta. Kolevka radničkog pokreta bila je Engleska, ali se talas borbe preneo preko Atlantika na prostor Amerike. Ciljevi radničke borbe koji su izraženi u 19. veku bili su: ograničen broj radnih sati, bolji uslovi rada i zabrana eksploatacije dece. Krilatica oko koje su se radnici okupili glasila je: „Osam časova rada, osam časova odmora i osam časova za kulturnu delatnost“. Radni dan toga vremena bio je dug, često i oko 18 sati, a radnici su radili po šest dana u nedelji.

Jedan događaj koji je usledio trajno je obeležio istoriju radničkog pokreta, a u pitanju je veliki radnički protest održan u Čikagu 1886. godine u prvim danima maja meseca. U znak sećanja na taj dan, danas Svet priča o najvažnijem datumu u istoriji radničke borbe. Tih davnih dana maja meseca, reakcija vlasti i poslodavaca nije izostala. Njihov odgovor je bio žestok. Tokom protesta na kojem se okupilo oko 40.000 radnika, došlo je do sukoba sa policijom u kojima su ljudski životi ugašeni. Pored velikog gubitka u ljudskih žrtvama, na stotine radničkih vođa je uhapšeno i strpano iza rešetaka. Nakon tih događaja, radnička ideja bila je sve popularnija širom sveta, a Prvi maj je postao sinonim za prava radnika.  Ishod borbe je dobijanje prava na 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati prava na vlastiti život.

Na kongresu Druge internacionale, koji je održan 1889. godine u Parizu, za Praznik rada je i zvanično odabran 1. maj u znak sećanja na krvavu borbu radnika Čikaga. Na našem prostoru ovaj praznik se proslavlja od 1893.godine, a prva prvomajska svečanost u Leskovcu održana je 1897. godine u Svetoilijskom parku. Iako se nastao u Americi, nakon što je Sovjetska Rusija rekla da je to državni praznik i nakon što su komunističke države među kojima je i SFRJ, isto prihvatili, Amerika je rekla da to nije njihov praznik. Oni svoj praznik rada obeležavaju prvog ponedeljka u septembru mesecu.

U Republici Srbiji prema Zakonu o državnim i drugim praznicima, 1. maj se obeležava kao državni praznik – Praznik rada. Tačnije, 1. i 2. maj su neradni dani, a u našem narodu je ostao običaj da se dani provode u prirodi sa porodicom i da se ide na prvomajski uranak. Prvog maja se porani u prirodu, ili se ode dan ranije i uz logorsku vatru provodi noć.

Današnji dan je jedan od najrasprostranjenijih praznika na planeti, a razlog je taj jer se slavi u većini država sveta. Kako god obeležili današnji dan, ne zaboravite na žrtve koje su pripadnici radničkog pokreta podneli kako bi se izborili za radnička prava.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije