loader image

Ministar Vučević otvorio 14. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je danas 14. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, koji se održava na izletištu „Devojački bunar“kod Alibunara.

Reč je o manifestaciji izložbeno-takmičarskog karaktera koja se svake godine organizuje u drugom gradu ili opštini, s ciljem da promoviše žene iz ruralnih područja Vojvodine, njihovo stvaralaštvo, potencijale i preduzetnički duh, kao i društveni aktivizam za razvoj i promociju lokalnih zajednica iz kojih dolaze.

Otvarajući manifestaciju, ministar Vučević istakao je da je ponosan na sve žene i udruženja koja danas učestvuju.

Ovo je mali deo, mali kolaž onoga što vredne ruke naših žena u udruženjima širom Vojvodine, u ovom delu Srbije prave, proizvode, stvaraju tokom cele godine, godinama unazad. Mnoga mesta od ovih odakle dolaze udruženja sam obišao, ali mnogo toga sam mogao da čujem i na ovom sajmu. Posebno mi je drago kad vidim da i lokalne samouprave pomažu svoja udruženja, da su svi zajedno i to je pravi recept – rekao je ministar Vučević.

On je naglasio da su ovakve manifestacije posebno važne u eri novih tehnologija i sveukupne globalizacije.

Ovo nisu proizvodi koji su veliki u brojevima, nisu veliki u ekonomiji, kako se izražavaju neke korporacije, ili multinacionalne kompanije, ali ovo je mnogo bitnije, jer sadrži koren našeg društva i našeg naroda. Ovde je mnogo ljubavi utkano, mnogo emocija, nije sve pitanje neke ekonomske kolone prihoda i rashoda, ovde nije pitanje zarade, nije pitanje da li ste dovoljno isplativi ili da li se to isplati nekom akcionaru ili vlasniku da ulaže u to. Ovde je mnogo ljubavi, ovde je tradicija, ovde su oni koreni koji nas čuvaju da nas vetrovi koji duvaju sa raznih strana ne oduvaju. Ja se nadam da tako gledate na to, da se ne takmičite sa nekim velikim marketima ili kompanijama, oni rade svoj posao, a vi, vredne žene iz svih sredina Vojvodine, čuvate ono što su vam prenele bake i njihove bake, čuvate ono što nas je održalo i što nas čuva – istakao je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, ako zaboravimo odakle smo, ko smo i šta nas krasi, postaćemo niko.

Zato čuvajmo ovo što imamo ne stideći se onog što je naša tradicija. I nećemo da dozvolimo nikome da nas ubedi da toga treba da se odreknemo, nego da to čuvamo, negujemo i nadam se da će nove generacije naučiti nešto od svojih baka i majki i da će to sutra prenositi svojoj deci – dodao je ministar odbrane.

On je poručio da veruje u Srbiju u kojoj se rađaju i vraćaju deca.

Posebno želim da se zahvalim i istaknem da me je impresionirao taj nivo humanitarnog aktivizma, kako bi to danas moderno rekli, od brojnih udruženja. Nije samo pitanje da neko čuva zanate, ili neka zvanja, ili umetnosti, ili rukotvorine, sposobnosti, nego mnoga udruženja su pokazala da su vrlo aktivna na humanitarnom polju i da pomažu svima kojima je pomoć potrebna. I time pokazujete da je ovde, pre svega, veliko srce, snažno srce i to srce niko ne sme da nam ugasi i da nam otrgne. Dok to srce kuca ima nade za nas i imamo pravo da se nadamo boljoj budućnosti – rekao je ministar Vučević.

Ministar odbrane zahvalio je organizatorima na pozivu, ističući da osim što je ponosan na ovakve manifestacije, one mu daju snagu i energiju.

Napunili ste mi baterije. Ne morate uvek da obiđete velike kompanije da biste bili impresionirani. Nekad zbir naših vrednih ljudi bude mnogo vredniji i značajniji od nekih velikih brojeva i nekih velikih činjenica i cifara. Hvala vam na svemu – rekao je ministar Vučević i svečano otvorio manifestaciju.

Obraćajući se prisutnima, savetnica predsednika Republike Verica Lazić prenela je čestitke i pozdrave predsednika Srbije povodom današnje manifestacije. Ona je istakla da joj je velika čast i zadovoljstvo što prisustvuje sajmu koji ukazuje na poseban doprinos žena na selu, koje su „naše majke, bake i sestre, žive slike našeg porekla i osnova našeg opstanka“.

Svakako da ni ovaj sajam ne bi bio moguć bez vrednih ženskih ruku i umeća koja se prenose s generacije na generaciju. S druge strane, iako igraju važnu ulogu u ekonomskom napretku svoje porodice i društva, njihov položaj ne odgovara uvek njihovim zaslugama. Stoga ne smemo zaboraviti na našu kolektivnu odgovornost kada je reč o održavanju jednakosti, ne samo u formalnom smislu kako bi ubuduće status žena koje žive i rade na našim selima bio bar približno uporediv sa onim što one daju. Stav predsednika Aleksandra Vučića bio je i biće da je održanje i napredak srpskog sela tema od nacionalnog značaja – rekla je savetnica predsednika Lazić i poželela još mnogo godina uspešnog rada i mnogo sajmova.

Ovogodišnja manifestacija okupila je oko 200 udruženja žena koja su prezentovala nasleđe svojih predaka, kao i primenu tradicionalnih zanata u savremenim tokovima stvaralaštva. Članice udruženja imale su priliku i da kroz interaktivnu radionicu iskažu svoju kreativnost kako da plasiraju i prodaju proizvod u zadatom roku.

Manifestaciji su prisustvovali načelnica Južnobanatskog upravnog okruga Marina Toman, predsednica opštine Alibunar Zorana Bratić i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

 

Izvor RTV

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije