loader image

Ministar Selaković odao počast srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata na Krfu i Vidu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković,  odao je počast i položio venac kod Spomen kosturnice na ostrvu Vido, povodom obeležavanja 107. godišnjice iskrcavanja srpske vojske na Jonska ostrva Krf i Vido, i tom prilikom najavio da će od oktobra meseca Vlada Srbije i Ministarstvo poslati tim da uradi projekat kako bi se sledeće godine krenulo u temeljnu obnovu mauzoleja na ostrvu Vido.

„U toj godini jednom narodu u Evropi dogodile su se stvari koje se nisu od biblijskih vremena, dogodile nikome. Iz krajeva gde žive Srbi, a reke se ulivaju Jadransko, Egejsko i Crno more, ali te 1916. godine prvi put u istoriji sve srpske reke ulile su se ovde u Jonsko more. Ulile su se kroz Dunavsku, Drinsku, Timočku, Moravsku, Šumadijsku, Vardarsku diviziju, ulile su se kroz Užičku vojsku, ulile su se dobrom voljom braće sa Morače, Zete i Tare“, rekao je ministar.

Istakao je da je cela jedna država 1916. godine, na čelu sa kraljem, Vladom, parlamentom, preživelom vojskom i delom naroda, preživela albanske gudure i močvare duž jadranske obale, i došla na ostrva kako bi uhvatili vazduh, nakon čega su usledile niske temperature, sneg i ledena kiša, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije