loader image

Miloš Vučević: ZADOVOLJNI SMO ORGANIZACIJOM I SPOSOBNOŠĆU VOJSKE SRBIJE

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je to Ministarstvo zadovoljno postupanjem pripadnika Vojske Srbije, i sa moralnog i sa patriotskog aspekta, i to u kriznim momentima vezanim za bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiju.

Vučević je nakon sastanka, na kome su predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2022. godinu, kome je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da je Ministarstvo zadovoljno postupanjem i načinom organizacije, kao i sposobnošću u Vojsci.

“Zadovoljni smo i sa moralnog i patriotskog aspekta pripadnika Vojske Srbije u kriznim momentima vezano za bezbednosnu situaciju u pokrajini Kosovo i Metohija i kao država Srbija, kao građani Srbije iskazujemo zahvalnost svim pripadnicima Vojske Srbije i MUP-a koji su bili angažovani, a koji su bili spremni da izvrše svaki zadatak u cilju očuvanja suvereniteta i nezavisnosti naše države i naših građana”, rekao je Vučević.

Veoma sam zadovoljan ponašanjem vojske tokom povišene borbene gotovosti

Vučević je izjavio da je veoma zadovoljan kako su pripadnici vojske i rezervisti izvršili sve zadatke tokom podizanja borbene gotovosti zbog eskalacije stanja na terenu na Kosovu i Metohiji.

Vučević je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na kome je analizirano stanje Vojske u 2022. godini, rekao da je zadovoljan, jer odziv nikada nije bio bolji kao ni borbenost i osposobljenost, koje su, kako je ocenio, bile na visokom nivou i veoma dobri.

“Analiziramo šta treba da unapredimo, ali je zadovoljavajuće sa daljom perspektivom. Deo zaključka je da će Srbija nastaviti da ulaže u odbrambeni sistem radi jačanja kapaciteta Vojske Srbije. Nema dana da ćemo to propustiti, jer će nas skupo koštati”, rekao je Vučević.

Na pitanje da li bi u Skupštinu uskoro mogao da uđe predlog da se Srbija pridruži NATO alijansi Vučević je rekao da Srbija ima zvaničnu politiku i da je kao vojno neutralna država dodatno izložena pritiscima.

Naše bezbednosne vojne i civilne službe prate i analiziraju situaciju

Vučević je izjavio da srpske bezbednosne i vojne i civilne službe prate i analiziraju sve što se dešava na drugim ratištima kada je reč o učešću državljana Srbije.

Vučević je posle sastanka u Domu Garde na Topčideru, a odgovarajući na pitanje da li ima državljana Srbije na ratištu u Ukrajini, kazao da nema ništa novo da doda.

Istakao je da je naša država vrlo jasna da je zabranjeno učešće državljana Srbije na drugim ratištima i dodao da to pokreće određene zakonske konsekvence koje će biti sprovedene kada budu bili privedeni pred državne organe.

“Srbija bi volela da vidi smirivanje situacije, tenzija svuda u svetu, naravno i u Ukrajini, da stane bratoubilački rat dva slovenska pravoslavna naroda”, kazao je Vučević.

Pozvao je ljude koji su hrabri i odvažni, koji vole da pokažu svoje borbene sposobnosti da dođu u Vojsku Srbije, MUP.

“Svi koji imaju patriotski naboj imaju mesta da to pokažu u našoj vojsci i našoj policiji, a oni koji žele da pomognu narodu na Kosovu i Metohiji, bilo bi korisno da se jave i na dobrovoljno služenje vojnog roka, da prođu obuku, da na konkretan način pomažu svom narodu i državi i pokažu da su na raspolaganju svojoj državi i narodu”, poručio je Vučević.

Vučević je odgovarajući na pitanje novinara o sajber napadima rekao da su bili kontinuirani napadi na sajt Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane, ali da su VBA i druge strukture koje su bile angažovane uspešno izvršile odbranu tih portala.

“Mogu da kažem da smo se odbranili od tih hakerskih napada. Analizirali smo iz kojih je država sve bio pokrenut taj sajbert napad, bio je iz regiona, bilo je nešto iz Evrope, ali smo osposobljeni da se odbranimo od takvih napada”, rekao je Vučević novinarima.

Vučević je dodao da će u narednom periodu morati još više da se vodi računa jer će, kako kaže, to biti sve prisutnije.

“Neki pokazuju da imaju neskrivena neprijateljstva i ne baš najbolje želje prema našoj državi što nas upozorava da otvorimo oči, da se umijemo i pogledamo istinu direktno, a ne da živimo u zabludi da su svi dobronamerni pa nama otprilike Vojska ne treba ili ceo sistem odbrane”, rekao je Vučević.

Izvor: Tanjug/TV Pink

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije