loader image

Miloš Vučević: VOJSKA JE JEDAN OD KLJUČNIH ATRIBUTA DRŽAVNOSTI

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević je u “Dobro jutro Srbijo” govorio o Vojsci Srbije, njenom trenutnom stanju i šta smo sve postigli na tom polju. Vojska je jedan od ključnih atributa državnosti, naglasio je Vučević.

“Jasna je korelacija jake države i jake vojske. Da bi imali jaku vojsku potrebna je ekonomski snažna država. Nije dovoljna ni sama ekonomija, potrebna je politika i jaka volja da se opredelite da ulažete u svoju vojsku, u svoju odbranu, da to stavite u prioritetnu listu. Mi to vidimo kao bitan zadatak u državi od 2012. godine, posle propadanja, gotovo gašenja vosjke, kada su nam govorili da nam ne treba vojska, da nam trebaju male jedinice, koje su visoko operativne. Topljenje i razoružavanje vojne opreme i ne nabavljanje vojne opreme i jedna lažna dogmatika da se niko neće sukobljavati. U okruženju svi nam žele sve najbolje, nema nikakve opasnosti, sve dok se nije desilo ovo u Ukrajini. Dok nije sve opet izašlo na videlo, da svaka država vlada spram svojih interesa, kad nemate vojsku ili kad imate slabu i demoralisanu vojsku onda ste lak plen”, rekao je Vučević.

“Vojska je jedan od ključnih atributa državnosti. Nema tu da li to nekom prija da sluša ili ne, to je jedna realnost i činjenica koju niko ne sme da zanemari ko se bavi pitanjem države. Vojska je u jednom trenutku pretila da će biti slabije naoružana od nekog društva lovaca. Više su pucali u jednom lovu, imali su više metaka i mogućnosti da povere svoja lična naoružanja nego što je vojska radila. Oni misle kad urade administrativne mere, da pređu na NATO standarde, da je to dovoljno, da vi sad to nazovete barikadama, da krećete na drugačiju unutrašnju organizaciju i vi ste završili stvari, a vi više nemate vojsku ili gubite vojsku”, ističe Vučević.

“Danas imamo potpuno drugačiju situaciju, danas je država opredeljena i ekonomski snažnija da može da ulaže u vojsku. Juče nas je predsednik na godišnoj analizi opomenuo, pre svega mene, da ne stavljamo akcenat samo na novo naoružanje i novu opremu, nego da pričamo i o boljoj obuci i boljem trenažnom postupku, a svi smo se fokusirali da kupimo za našu vojsku najbolju opremu, da naša armija napreduje. Ne sme se zanemariti taj kontekst još bolje i modernije obuke. Sagledavanje stanja na ukrajinskom frontu, sukob dva slovenska naroda, ali i pouke sa obe strane, loši potezi sa jedni i druge strane, greške i ispravljanje grešaka su lekoviti za druge vojske”, izjavio je Vučević.

Vučević je tokom jutarnjeg programa govorio o najavi predsednika Vučića o reformi specijalnih jedinica, koja će imati 5.000 hiljada vojnika i da će imati vrhunsku odbranu. Moderna armija koaj će biti u stanju da brani Srbiju.

“Mislim da je to sjajan projekat koji će biti na najvišem mogućem mestu prioritetnih zadataka za ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije. General Mojsilović i ja smo dobili taj zadatak od predsednika Srbije krajem prošle godine. Generalštab i ministrastvo odbrane je već krenulo i napravilo radne timove. Moramo da napravimo opremu za njih, da kupimo oružje. Juče je prikazan predsedniku taj osnovni kostur, kako bi trebalo da izgleda ta formacija specijalnih jedinica. To je sjajna prilika za ljude koji vole svoju državu, koji su patriote i koji žele da imaju pristojna primanja. Teško je naći 5.000 ljudi. Početna plata će biti između 200.000 i 220.000 dinara. Tu je najbolja oprema i najsavremenija obuka, vi ste elita elite.

Vučević se zatim osvrnuo na NATO bombardovanje 1999. godine.

“Da ne uđemo u tu matricu, naša vojska nije poražena na KiM 1999. godine. Oni su nama zauzeli jedino karaulu Košare, jer je nemoguće braniti zbog geografskog položaja. Oni nisu uspeli da zauzmu ni pedalj naše države. Vojnički mi nismo poraženi. Drugo je to što građani i politika to nisu mogli da izdrže, taj pritisak bombardavanja, uništavanje infrastrukture. Nama niko nije pomagao, mi smo bili sami sa sobom. Suštinski smo se mi branili sami, sa armijom koja je već bila u nekoj recesiji. Bilo je i nekih čudnih političkih odluka. Zato je bitno koje na čelu države. Nije isto ko je predsednik države i da li neko rasformira specijalne jedinice ili ih formira. Mi sada ponovo formiramo, posle četvrt veka”, rekao je Vučević.

Izvor: TV Hepi

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije