loader image

Miloš Vučević: SVETOSAVLJE JE DUBOKO UTKANO U SRPSKO NACIONALNO BIĆE

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je sinoć Svetosavskoj akademiji povodom Dana Svetog Save – nacionalnog praznika Srba u Republici Severnoj Makedoniji u Zanatskom domu u Kumanovu.

Vučević je obraćajući se prisutnima, podsetio na reči vizantijskog cara koji je u ranim hrišćanskim vremenima rekao da se „veličina jednog naroda ne gleda po broju tog naroda ni po teritoriji, već veličina jednog naroda gleda se po tome koliko je taj narod iznedrio iz sebe svetitelja i ugodnika Božjih“.

Da je vera iznad svakoga i svega pokazao nam je upravo on, srpski princ, monah, iguman manastira Studenica, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve rođen kao Rastko Nemanjić, a danas slavljen kao Sveti Sava. On, duhovni predvodnik našeg naroda i rodonačelnik srpske državne ideje u verskom, književnom i intelektualnom pogledu, Rastko Nemanjić, a potom Sveti Sava, odrekao se zemaljskih užitaka i svih blagodeti koje mu je život vladara, prestolonaslednika, mogao pružiti, odabrao je prosvetiteljski i duhovni put koji mu je bogatio dušu i nesluteći, a možda i sluteći, koliko će bogatstvo i blagostanje baš taj put doneti pokoljenjima našeg naroda, poručio je Vučević.

Prema njegovim rečima, iako najviše slavljen kroz crkvu i škole koje ga slave kao svog sveca, Sveti Sava živi u svakoj srpskoj duši „uobličavajući sve što je najbolje i najuzvišenije u srpskom rodu“.

Zato Dan Svetog Save, naglasio je Vučević, proslavljamo širom Srbije, ali i ostalih zemalja u kojima naš narod s ponosom živi.

On je naglasio da je Svetosavlje kao ideja prosvećenosti, sloge i bratoljublja duboko utkano u srpsko nacionalno biće.

Zato danas svaki Srbin, ma gde se nalazio, s ponosom izgovara ime Svetog Save. Ovaj veliki praznik poziva nas na jedinstvo propagirajući poruku da smo jedno, braća i sestre, i da ćemo sve teškoće prebroditi samo ako živimo u slozi, u miru, ispunjeni ljubavlju i prema Bogu i prema nama samima, čuvajući, a to posebno kažem vama braćo i sestre u Makedoniji, čuvajući svoj jezik i identitet, kao što čuvamo svoju zemlju nikada ne zaboravljajući ko smo i odakle smo potekli, istakao je on.

Vučević je podsetio da je bilo mnogo pokušaja kroz istoriju da se slomi srpski narod.

Jedan od najjačih je bio spaljivanje moštiju srpskog prosvetitelja Svetog Save pre više od četiri veka na brdu Vračar od strane Sinan-paše koji je verovao da će na taj način ugasiti svest o njegovoj veličini i slomiti srpski oslobodilački duh. Međutim, ono što je postigao bio je upravo suprotan efekat. Njegov duh se još više ukorenio i nastavio da se širi sve do danas kada smo svedoci velelepnog zdanja kakav je hram Svetog Save upravo na tom Vračaru. Taj prkos i ponos da ne damo na sebe i svoje održali su nas i činilo nas kroz tmurna vremena i jačima i mudrijima, rekao je Vučević.

Vučević se ovom prilikom osvrnuo i na važnost politike i dobrih odnosa sa susedima.

Državna politika naše zemlje na čelu sa predsednikom Republike Srbije i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem upravo se vodi tim načelom propagirajući politiku i mira i slobodarstva, i stabilnosti, i prijateljskih odnosa sa svojim susedima kroz koje ćemo svi zajedno snažiti i napredovati na svim poljima sa jednim jedinstvenim ciljem, a to je bolja i sigurna budućnost za naše potomke. Upravo takve odnose gradimo i gradićemo sa našim makedonskim prijateljima kroz jačanje naših bilateralnih odnosa i unapređenjem saradnje na svim poljima, ukazao je potpredsednik Vlade.

On je izražavajući zahvalnost domaćinima, rekao da su nas učinili ponosnim.

Svi smo deo jednog jedinstvenog nacionalnog i kulturnog identitetskog prostora, jednog jedinstvenog bića i zamolio bih vas da čuvate svoj identitet poštujući svoju državu Republiku Severnu Makedoniju. I kao što volite Srbiju, volite tako i Makedoniju, i kao što volite Makedoniju volite tako Srbiju. I kao što znate makedonski jezik znajte i budite ponosni na srpski jezik, i kao što znate makedonsku ćirilicu nemojte da vam deca zaborave da pišu i srpsku ćirilicu. Braćo i sestre srećan vam Savindan, srećna vam slava svih Srba, poručio je Vučević

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije