loader image

Miloš Vučević: SRBIJA NIKOME NE PRETI, ALI JE SPREMNA DA SE BRANI

Opravdan zahtev za povratak naše vojske na Kosovo i Metohiju. Odlučni smo da, uprkos smetnjama, nabavimo sve što je prioritet za naoružavanje Vojske Srbije.

Naša vojska je tokom nedavne eskalacije krize na Kosovu i Metohiji pokazala odlučnost i spremnost da izvrši svako naređenje svog vrhovnog komandanta. Toga su bili svesni i privremena administracija u Prištini i ključni autoriteti u međunarodnoj zajednici. Da nije bilo istrajne i odlučne diplomatske borbe predsednika Vučića i snaga Vojske Srbije u gotovosti da munjevito reaguju i zaštite živote Srba na Kosovu i Metohiji, verujemo da bi se nasilje Kurtijevih snaga nastavilo. Vojska Srbije angažovala je snage adekvatne pretnji i razmestila ih na povoljne pozicije sa kojih su mogle efikasno da reaguju u najkraćem roku. Obilazeći naše jedinice na terenu, uverio sam se više puta da je Vojska Srbije predvođena iskusnim starešinama, u svakom trenutku znala šta brani i što je najvažnije – kako to treba da uradi, rekao je potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

* Da li će posle Sretenja, kako je i najavljeno, biti raspisan konkurs za prijem pet hiljada pripadnika specijalnih jedinica?

– Na osnovu naređenja predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića planira se povećanje brojnog stanja specijalnih jedinica sa 1.500 na 5.000 pripadnika. To je proces koji će trajati i koji podrazumeva rigoroznu selekciju, složenu i zahtevnu obuku, ali i proširenje infrastrukturnih kapaciteta i nabavku novog naoružanja i opreme. Plan je da Vojska Srbije ima 5.000 vrhunski obučenih, opremljenih i motivisanih vojnika, podoficira i oficira, spremnih da izvrše svaki zadatak u bilo kojem trenutku na bilo kojem delu naše teritorije. Mi ćemo na Sretenje raspisati konkurs za popunu tri specijalne jedinice u čiji će sastav ući novi pripadnici – 63. padobransku brigadu, 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene “Kobre”. Potrebni su nam hrabri i sposobni mladi ljudi, patriote, savesni i odgovorni, spremni na najveće izazove. Svi koji se odluče da konkurišu treba da budu svesni da će svaki građanin Srbije u njima gledati elitu, zaštitu i uzdanicu.

* Kako ocenjujete saradnju sa Kforom tokom krize na severu Kosova i Metohije i uopšte?

– Kfor je jedina legitimna oružana sila na Kosovu i Metohiji i kao takav u obavezi je da osigura bezbednost za sve građane na tom prostoru i da čuva mir. Videli smo način na koji je Kfor sada postupao. Iz tog razloga smatram da je zahtev za povratak do 1.000 pripadnika naše vojske i policije na prostor Kosova i Metohije, koji smo uputili Kforu, opravdan i legitiman. Pokrenuli smo proceduru u skladu sa Rezolucijom 1244 i Vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, jer smo to smatrali jedinim ispravnim načinom da se doprinese očuvanju mira i zaštiti života i imovine nealbanskog stanovništva u pokrajini. Srbija je bila, jeste i uvek će biti samo za mir. Međutim, kao što je poznato, Kfor je negativan odgovor na naš zahtev uručio pripadnicima Vojske Srbije baš na Badnje veče. I to nije sasvim slučajno. Upravo tog dana i na najradosniji pravoslavni praznik Božić svedočili smo pokušajima ubistva srpskih mladića. Inače, Vojska Srbije je u stalnoj komunikaciji sa Kforom preko Komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma. Posebno je važno što se komunikacija gotovo svakodnevno održava između načelnika Generalštaba i komandanta Kfora. Smatramo da je ta veza ključna budući da je Kfor, pod mandatom Ujedinjenih nacija, snaga koja je odgovorna za očuvanje mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

* Proces opremanja Vojske Srbije je u zamahu, ali su zbog rata u Ukrajini dovedene u pitanje neke isporuke iz Rusije, o kakvom naoružanju ili opremi se radi, šta je ono najznačajnije čime će Vojska Srbije biti opremljena u ovoj godini?

– Srbija će, kao vojno neutralna zemlja, nastaviti sa ulaganjem u najsavremenije i najmodernije naoružanje, u odbrambene svrhe. Srbija nikom ne preti, ali budite sigurni da je spremna, ukoliko zatreba, da se brani i odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Odlučni smo da, uprkos smetnjama, nabavimo sve ono što smo definisali kao prioritet za naoružavanje i opremanje Vojske Srbije. Rat u Ukrajini uticao je i na nas jer nismo u mogućnosti da uvozimo naoružanje i vojnu opremu na način kako smo planirali, tako da je neophodno i ubuduće, u najvećoj meri, oslanjati se na domaću odbrambenu industriju i razvijati sopstvene potencijale za proizvodnju savremenog naoružanja i vojne opreme.

* Godinama se govori o mogućnosti ponovnog uvođenja vojnog roka, kakav je vaš lični stav povodom tog pitanja?

– Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane u potpunosti razrađuju sve opcije, sve mogućnosti, ali to je, na kraju, i politička odluka kojoj mora prethoditi šira javna rasprava i racionalno sagledavanje bezbednosnih, političkih i ekonomskih okolnosti. Reč je o odluci koja mora biti definisana kroz političku volju i kroz postojanje šireg društvenog konsenzusa, ne samo mišljenja i stava Vojske Srbije i Ministarstva odbrane. Moj lični stav je da svaki građanin u skladu sa svojim mogućnostima treba da ponese deo odgovornosti za odbranu zemlje. Odluka da se obuče uniforma Vojske Srbije i odsluži vojni rok pitanje je časti i ponosa, koliko i građanske zrelosti i odgovornosti.

* Da li će i kada biti obnovljeno učešće Vojske Srbije u međunarodnim vojnim vežbama, obustavljeno zbog međunarodne situacije?

– Zbog situacije u Ukrajini, Vlada Republike Srbije je, februara 2022. godine, usvojila Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost, kojim su prekinute sve planske i vežbovne aktivnosti Vojske Srbije i MUP-a sa stranim partnerima. Nakon razmatranja pozitivnih efekata učešća pripadnika Vojske Srbije na međunarodnim vežbama, a u cilju dalje izgradnje poverenja i jačanja regionalne bezbednosti i unapređenja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije, Ministarstvo odbrane pokrenulo je inicijativu za izmenu predmetnog Zaključka, tako da se omogući realizacija vežbovnih aktivnosti sa stranim partnerima na regionalnom nivou, u okviru bilateralne saradnje sa susednim državama, kao i pod okriljem regionalnih bezbednosnih inicijativa. Izmenom navedenog Zaključka, u svakom pojedinačnom slučaju, odluka o realizaciji vežbovnih aktivnosti Vojske Srbije mogla bi biti doneta ukoliko je to od posebnog značaja za zaštitu nacionalnih interesa, izgradnju poverenja i jačanje bezbednosti u regionu.

* Treba li u današnja vremena pojačati afirmaciju vojnog poziva među mladima, koliki je izazov za Ministarstvo odbrane popunjavanje redova Vojske Srbije , koliku platu može da očekuje profesionalni vojnik?

– Vojska ima najveće poverenje svih građana Republike Srbije, bilo mladih ili onih starijih. Vojnički poziv je uvek važio za jedan od najčasnijih i uvek je bio izbor najboljih, najspremnijih i onih najmotivisanijih da učine nešto za svoju otadžbinu.

Aktivnosti pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koje svakodnevno možete pratiti putem sredstava informisanja, pružaju javnosti, a pre svega mladima, detaljan i jasan uvid u mogućnost izgradnje profesionalne karijere pripadnika Vojske Srbije. Stava sam da je vojni poziv afirmisan kao jedan od najperspektivnijih i najstabilnijih životnih poziva, ali da na toj afirmaciji uvek treba aktivno raditi. To je proces koji traje i koji se ne završava. Nalaženje kvalitetnih zaposlenih u svakom sektoru predstavlja jedan od izazova sa kojim se susreću svi poslodavci, pa tako i država. Dobro organizovanim promocijama, koje se ne zasnivaju samo na rečima i prikazima, već i na vidljivom radu i ostvarenom napretku u podizanju standarda pripadnika vojske, trudimo se da tom izazovu odgovorimo na najbolji mogući način i da zadržimo postojeći kvalitetan kadar u našim redovima, kao i da privučemo nove snage u sistem odbrane.

Naravno da nismo zadovoljni što određen broj ljudi napušta vojsku. Čuli ste to i u izjavi predsednika republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije nakon završenog referisanja o analizi sposobnosti Vojske Srbije , ali ste čuli i da je broj novoprimljenih pripadnika u sistemu odbrane u prethodne dve godine veći od broja onih koji su naš sistem napustili. Još mnogo posla je pred nama da taj trend održimo i dodatno poboljšamo u narednom periodu.

Plate profesionalnih vojnih lica na početku karijere uvek će biti na nivou koji im pruža sigurnu i stabilnu budućnost i uvek ćemo raditi na tome da se ta primanja povećavaju. Stupanje u vojnu službu nikada nije i ne treba da bude vođeno isključivo materijalnim interesom, ali povećanjem novčanih primanja i životnog standarda naših pripadnika želimo da iskažemo dodatnu zahvalnost svim zaposlenima na predanom radu na jačanju odbrambenih sposobnosti otadžbine.

* Da li će, i kada, pripadnici Vojske Srbije otići u najavljivanu zajedničku mirovnu misiju sa vojnicima SAD u Egipat, na Sinaj?

– Angažovanje pripadnika Vojske Srbije u operaciji na Sinajskom poluostrvu, pod okriljem nezavisne međunarodne mirovne organizacije „Multinacionalne snage i posmatrači”, predstavljalo bi značajan element spoljne politike naše zemlje i konkretan doprinos očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti. Imajući u vidu da Vojska Srbije do sada nije učestvovala u mirovnoj operaciji na Sinaju, preduslov za angažovanje pripadnika vojske u toj operaciji je da Narodna Skupština Republike Srbije usvoji Odluku o izmenama i dopunama Odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Republike Srbije, koju je izradilo Ministarstvo odbrane.

Izvor: Politika

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije