loader image

Miloš Vučević: Srbija je uvek za mir

Poražavajuć podatak je da je nakon dolaska Kurtija 11 posto Srba manje na Kosovu i Metohiji. Napustili su Kosovo i Metohiju kao vekovno ognjište, to je taj tihi egzodus. To je ključni cilj Kurtija. Sve što radi, radi u tom cilju, ocenio je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević.

Ministar Vučević je govorio i aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, sramnim napadima na Danila Vučića, opoziciji i predstojećem putu u Kinu.

To je nastavak Kurtijeve politike koju sprovodi već dve i po godine od kad je došao drugi put na čelo administracije u Prištini. Nakon događaja od 24. septembra tek se dobija na zamajcu. Ne kažem da nema pojedinaca koji ne razumeju posledice šta Kurti radi, ali da li postoji solidarnost ne bih rekao. Voleo bih da sam u krivu oko toga. Velika je muka za naš narod na Kosovu i Metohiji. Mislim da su u međunarodnoj zajednici nešto obazriviji i da to može da eskalira. SAD su nešto opreznije po tom pitanju. Neophodno je da imamo otvorenu komunikaciju sa KFOR i NATO. Nemamo problem sa KFOR. Od 1999. godine po Rezoluciji 1244 oružana sila za očuvanje mira je KFOR. Republici Srbiji je u interesu da KFOR ima kapacitete da garantuje mir na Kosovu i Metohiji. To je bolje za Srbe nego Kosovska policija. Oni kažu da je OVK preteča policije na Kosovu i Metohiji, kažu da je to njihov legat. Za nas OVK je teroristička organizacija, ona je i međunarodno proglašena za terorističku organizaciju. Treba smiriti tenzije, vratiti se za pregovarački sto, a da li će rezultirati obuzdavanjem Kurtija nisam optimista, izjavio je ministar Vučević i dodao da je 24. septembar bio tragičan i za jedan i drugi narod i svima pravi problematiku.

Ministar Vučević je istakao da je danas admiral Manč, prvi pretpostavljeni komandant KFOR, bio u poseti Beogradu i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Rekli smo da KFOR treba da se stara o građanima na Kosovu i Metohiji. Ne možemo da se bavimo samo konsekvencama nego i uzrocima koji su do toga doveli. Sve to što je Kurti etnički očistio policiju, postavljanjem baza na sever Kosova i Metohije, nepostojanje krivične odgovornosti. Mi i dalje ne znamo gde je gospodin Obrenović, niko ne zna za šta je optužen i gde ga drže. Nemamo odgovore. Ko je pucao na braću Stojanović? Kako se branio sa slobode? O tome mora da se priča, zašto je do toga došlo. Ministarstvo odbrane sprema stručan odgovor oko navodnog zaplenjenog naoružanja, da raskrinkamo i demantujemo te tvrdnje da je Republika Srbija učestvovala u naoružavanju tih Srba na Kosovu i Metohiji. I deo srpske opozicije ima identičan narativ kao Kurti i isti im je politički cilj. Pogledajte izjavu Kurtija i izjavu Marinike Tepić. Oni imaju cilj da sruše predsednika Aleksandra Vučića, da nam se desi kolaps države, da nam ode 500.000 ljudi. Ne bismo mogli kao društvo taj scenario da preživimo, poguban je za našu državu. To bi bio kraj Republike Srbije, ne bismo se oporavili nikad više. Nek propadne Srbija, samo da mi srušimo predsednika Aleksandra Vučića. Ja se gadim i prezirem ljude koji su nekada bili u vojnom sistemu ove države. Nosili ste uniformu Vojske Republike Srbije kako vas nije sramota da optužujete svoju državu kao Albanci što optužuju. Šta radite vi? Pa kako možete da učestvujete u tome? Imate tri, četiri oficira koji su to bili kada je DS upropašćavao Republiku Srbiju. To se ne radi. Prezirem kao građanin, kao Srbin to. Ruše predsednika Aleksandra Vučića da bi srušili državu. Zamislite da to neko danas u Izraelu radi? Neke stvari se ne rade, stvar su pristojnosti i kućnog vaspitanja. Nažalost, mi imamo i takvo okruženje da zarad malo vlasti i minuta u medijima su spremni da bi bili atraktivni i da otežavaju poziciju Republike Srbije.

Teški su dani pred nama, rekao je ministar Vučević ocenjujući da će se predsednik Aleksandar Vučić truditi da odbrani Republiku Srbiju od negativnih konsekvenca.

Nemamo nameru ništa da radimo skriveno, da je bila naredba vratili bismo suverenitet na Kosovu i Metohiji, Vojska Republike Srbije bi to uradila na odgovoran i efikasan način, poštujući sve norme međunarodnog javnog prava i ratnog prava. Nadam se da se to nećemo raditi. Naravno da smo u razgovorima sa predstavnicima sa zemljama Kvinte smanjili broj pripadnika vojske, ali pratimo situaciju, znamo kada dižu „barjaktare“ Idem u Kinu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Biće dobar razgovor u Pekingu. A onda nam sledi dolazak ministara odbrane Turske i Nemačke u posetu Beogradu. Ministar odbrane Turske je za nas veoma bitan.

Ministar Vučević je odgovarajući na pitanje o sramnim optužbama prištinskih vlasti i medija na umešanost Danila Vučića, sina predsednika Aleksandra Vučića, u događaje od 24. septembra, istakao da je to apsolutna laž i neistina.

Videli ste još jednu od laži i kleveta na račun države Srbije ne samo na porodicu Vučić, kada prave od njih legitimne mete, kada ih optužuju za najgora nedela time ruše Republiku Srbiju. Za manje od 24 časa je ta laž pala kao blato s točkova. Vidite da nema veze s vezom, apsolutna laž, neistina. To je ono što je zabrinjavajuće. Koliko malo vremena treba tajkunskim medijima da prenesu ono što su albanski mediji preneli.

Nadam se da će svi građani Republike Srbije biti dobro. Mnogo nevinih je nastradalo s jedne i s druge strane. Republika Srbija ima vrlo jasan stav, uvek smo za političko rešenje. Ogromna su stradanja i razaranja. Nije tu mesto Republici Srbiji da se meša. Nemam slobodu da tumačim. I tu su se podelili ko navija za koje. Nezahvalno je to komentarisati. Ja kao ministar u Vladi Republike Srbije ne smem da idem u analize ko je napravio dobar ili loš potez. Želimo da Jevreji i Arapi što pre nađu rešenje zaključio je ministar Vučević.

 

 

 

 

Izvor: Novosti

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije