loader image

Miloš Vučević: SRBIJA JE ODGOVORNA DRŽAVA I ŠTITI SVOJE NACIONALNE INTERESE

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da Srbija mora da ostane za pregovaračkim stolom u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, jer bi, kako je rekao, scenario da napusti pregovore išao na ruku Aljbinu Kurtiju i onima koji ne žele dobro Srbiji.

„Rekli bi evo ih to ponovo rade kao devedesetih godina, sada će biti izolovani, kažnjeni“, rekao je Vučević gostujući na TV Prva, ističući da je Srbija sada konstruktivniji partner u pregovorima.

On ne očekuje da će Aljbin Kurti formirati Zajednicu srpskih opština onako kako je to propisano Briselskim sporazumom, a da, i ako je bude formirao, kako je rekao, pokušaće da to bude „neka ljuštura i maska“.

„Njega određene zapadnoevropske države pritiskaju da formira ZSO, a proteste koje sam video da su bili u Prištini su protiv formiranja ZSO. Nemam utisak da će on to da uradi, a imam bojazan da će to da uradi samo proforme, da će da bude jedna maska, ljuštura bez sadržine i da će time naša situacija biti dodatno otežana“, rekao je Vučević.

Naveo je da su nadležnosti i principi definisani kao aneks Briselskog sporazuma.

„Nema tu da li hoćete ili nećete. Ono što treba da bude sadržina, ingerencija, nadležnosti delokruga ZSO, definisano je kroz taj akt i sporazume uz garancije EU, što je najinteresantnije i u ovom momentu najiritantnije, jer je EU stavila potpis na te akte, a to nije realizovano. Nas ista ta EU sada ubeđuje da treba da prihvatimo nešto novo i drugačije, nepoštujući ono što je sama garantovala“, rekao je Vučević.

Naveo je da se iz Prištine može čuti da formiranje ZSO po utvrđenim principima nije u skladu sa njihovim ustavom.

„Srbija je odgovorna država i mora da razgovara, a taj argument da nešto nije u skladu sa njihovim ustavom je potpuno irelevantano. Irelevantno je da oni tvrde da su njihove obaveze za formiranje ZSO definisane kroz neki novinski tekst ili izajve nekog političara“, rekao je Vučević.

Istakao je da april može biti zahtevan mesec zbog isticanja roka o zameni tablica na severu KiM, ali je naglasio da je u Briselu čuo da Evropa i Amerika neće dozvoliti Kurtiju da konfiskuje vozila.

„I naravno pitanje izbora na severu KiM. Srpska lista stoji na pozicijama da do formiranja ZSO neće učestvovati. Možemo da zamislimo situaciju da neki Kurtijevi Srbi po imenu i prezimenu, a ne po opredeljenju i osećanju, učestvuju na tim izborima i dođe do fingiranja vlasti u Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu ili da neka albanska stranka, ubedljiva manjina, pobedi na izborima i da vladaju opštinom gde je 90 odsto srpsko stanovništvo. To nas vodi u lošem smeru, a mi moramo da budemo smireni, koncentrisani, hrabri i mudri“, istakao je Vučević.

Osvrnuvši se na najveće bezbednosne izazove Srbije, ministar je rekao da su to svakako pitanje Kosova i Metohije i ono što se tamo dešava.

„To je prvorazredni bezbednosni rizik za našu državu“, rekao je Vučević i ocenio da će i Srbija zbog dešavanja u Ukrajini biti izložena većim pritiscima.

Istakao je da ono što su oni sa zapada otvorili što se tiče KiM 1998, 1999, pa i 2008. jeste, kako je rekao, Pandorina kutija.

„Zato je pritisak na Srbiju da se taj kosovsko-metohijski čvor odveže i da bude po njima jednom za svagda rešen. Iz tog ugla vi vidite taj pritisak na Srbiju da to sada pod hitno mora da se reši, da se postigne neki sporazum i da se Srbija pomiri sa realnošću, da to eto postoji, a mi nikako da prihvatimo. Otprilike da se mi odreknemo dela teritorije dobrovoljno i onda će nam biti bolje, sve će nam biti idealno. I ako ne vidite nikakvu kompenzacionu ponudu. Nisam za trgovinu daleko od toga, ali oni neće ni da trguju, oni će da oduzimaju, hoće da kažu to je naše“, rekao je Vučević.

Vučević je, govoreći o najavama iz Prištine o formiranju vojnobezbednosne informativne agencije, rekao da to nije iznenađenje za one koji znaju situaciju i da oni idu na formiranje obaveštajne agencije koja treba da bude okrenuta zaštiti njihovih interesa kako ih vide i u odnosu na kontradelovanje u odnosu na interese države Srbije.

„Oni su duboko obaveštajno i kontraobaveštajno angažovani na prostorima opština na KiM gde su Srbi većina, ali imaju aspiracije da to rade i na drugim teritorijama. Moraćemo da im pariramo na svaki način“, istakao je ministar Vučević.

Vučević je rekao da Priština nema prava da šalje specijalne jedinice na sever KiM, da nemaju pravo da prave policijske baze na severu, ali da sve to rade.

„Nemaju prava na 90 odsto stvari što rade, a imaju obavezu da formiraju ZSO. Ali to sve zavisi od aršina onoga ko je sudija. A sudija je onaj ko je jači,a jači su ovi sa zapada koji su pokrovitelji pregovora, a nemate izlaz. Šta je alternativa, da se zaključamo i kažemo da mi više nećemo da pričamo. Ovo što je uradio predsednik Republike je odlično, jer je uspeo i u Briselu i Ohridu da sve dobro prođe, da nemamo negativne refleksije“, rekao je Vučević.

Govoreći o ukrajinsko-ruskom sukobu i da će Ukrajina dobiti veliki zamah na evropskom putu i da će to izazvati promenu političke mape u Evropi što može da utiče i na Srbiju, Vučević je kazao da pretpostavlja da predsednik Srbije koji je o tome govorio ima dobar pregled onoga što se dešava na političkom terenu.

„Oni što se dešavalo u prethodnom periodu pokazalo je da je dobro zaključio gledajući činjenice i sagledavajući informacije u pravom kontekstu. Nesporno da dolazi do drugačije konfiguracije na evropskom kontinentu, da Ukrajina dobija izvanrednu pomoć“, rekao je Vučević.

Podsetio je da je prošle sedmice bio na „Šumanovom forumu“, prvom bezbednosnom forumu čiji domaćin je bio Žozep Borelj, i da se tamo isključivio pričalo o ratu u Ukrajini i tome koliko će isporučiti oružja, municije…

„Neće skoro biti mira. Niko nije spomenuo mir, tamo se ne priča o miru, priča se da treba da pobede drugu stranu ili da druga strana treba da bude poražena, govorim o ruskoj strani kada govorimo iz percepcije Brisela“, rekao je Vučević.

Dodao je da interesantno da, ako Ukrajina preko reda dobije status kandidata ili napreduje mimo procesa i protokola na putu ka EU, to ne bi bilo fer.

„Ne želimo mi ništa loše Ukrajini, Srbija ima jasan stav. Ukrajinu priznajemo u međunarodno priznatim granicama UN i to smo više puta ponovili i glasali za takve rezolucije. Ali , ako važe neki principi za određene države, mislim da to mora da bude univerzalno pravilo za sve države. Sada ćete videti da za neke države ne važe pravila kakva važe za Srbiju, pa ćemo mi stalno imati to poglavlje 35“, rekao je Vučević.

Istakao je da država koja ima rat i teške sukobe na svojoj teritoriji, gde postoji druga država koja osporava njenu teritoriju, nije sporna i može preko reda u EU, dok se Srbiji stalno postavljaju neki novi uslovi.

„Imali smo primer ranije u Evropi. Naši veliki prijatelji Kiprani primljeni su u EU pre nego što je rešeno to unutrašnje pitanje, okupacija dela kiparske teritorije, a to nije bio problem da postane članica EU. Samo za Srbiju je probelm ako ne dođe, kako oni to zovu,do sveukupnog pravnoobavezujućeg sporazuma sa Prištinom“, rekao je Vučević.

Podsetio je na to što je rekao srpski predsednik Aleksandar Vučić da su se neke države opredelile da budu američki partneri, kako je kazao, pre svega na polju bezbednosti.

„Poljska je svakako odavno lider u tom segmentu, ona je sebe videla da je prava na udaru ili taj bastion u odnosu na Rusiju, govorim iz njihove percepcije. Videli ste prethodnih godina Varšava nije mnogo marila i manje je slušala Brisle, a više je bila okrenuta Vašingtonu. Opredelila se da Vašington instalira najsnažniju vojnu opremu i naoružanje na njihovoj teritoriji. Njen vojni budžet ove godine je 27 milijardi evra, što je gotovo ukupna dva budžeta Srbije i odluka im je da do kraja godine imaju 300.000 vojnika“, rekao je Vučević.

Dodao je da to govori da Poljska ne veruje u prazne priče koje neki politički akteri u Srbiji pričaju da ne treba 5.000 specijalaca i da ne treba kupovati naoružanje i vojnu opremu.

Podsetio je da je predsednik je spomenuo baltičke zemlje koje su na tvrdoj poziciji Amerike, a tu je, kako je rekao, i Rumunija.

„Srbija je okružena sa prijateljima, ali i sa zemljama koje su mahom članice NATO, a i ona zemlja koja nije članica, a to je BiH, ima NATO trupe na svojoj teritoriji i nije u identičnoj situaciji kao Srbija. Mi smo na evropskom putu u smislu članstva u E , sa stalno nekim dodatnim zahtevima“, rekao je Vučević.

Dodao je da su Briselu ubeđeni da će da pobedi Ukrajina.

„Naše procene objektivne, stručne su da ni jedna, ni druga strana nemaju snagu za neki snažniji napredak i da će to biti dug pozicioni rat, sa velikim žrtvama, stradanjima i razaranjima, gubcima u ljudstvu, ali i tehnici“, istakao je Vučević.

Ministar vojske je najavio veliki spektakl za proslavu dana Vojske 22. aprila i dodao da će Srbija tada prikazati sve što ima i da će građani moći da budu ponosni na svoju vojsku.

 

 

 

 

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije