loader image

MILOŠ VUČEVIĆ SA DELEGACIJOM SENATA SAD

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se sa delegacijom Senata Sjedinjenih Američkih Država i senatorima Krisom Marfijem i Garijem Pitersom, koji su u poseti regionu Zapadnog Balkana.

Ministar Vučević, tokom razgovora o regionalnoj bezbednosti, ukazao je na konstantan izostanak spremnosti predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini za razgovore po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, obaveze koju je prištinska strana prihvatila još 2015. godine, a čiji je garant Evropska unija. Vučević je istakao da takvim postupanjem prištinska strana jednostrano umanjuje mogućnost uspostavljanja konstruktivnog započinjanja dijaloga koji bi doprineo konačnom pomirenju na Zapadnom Balkanu, nastavak razgovora o normalizaciji odnosa i stvaranju međusobnog poverenja. Ministar Vučević naglasio je da Republika Srbija neće pristati na pokušaje prištinskih vlasti da formiraju Zajednicu srpskih opština mimo ranije dogovorenih principa.

Tom prilikom, ministar Vučević rekao je da Srbija sa pažnjom prati tragične događaje u Ukrajini i modeluje svoju spoljnu politiku u duhu deklarisane vojne neutralnosti i u potpunosti podržava međunarodno pravo kada je u pitanju teritorijalni integritet Ukrajine. Na taj način Srbija brani svoje nacionalne interese i status u međunarodnoj zajednici i čvrsto je opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima dostizanja jačeg partnerstva Srbije i SAD u oblasti odbrane i istaknut je značaj otvaranja mogućnosti za intenziviranje dalje saradnje. Ministar Vučević rekao je da se jasno uočavaju indikatori koji pokazuju značajan napredak u međusobnim odnosima koji se ostvaruju u oblasti odbrane. Takođe, ministar Vučević ukazao je na raznovrsnost oblasti od zajedničkog interesa u kojima se realizuje saradnja naglašavajući novouspostavljenu oblast zajedničkog učešća u multinacionalnim mirovnim operacijama.

Članovi delegacije Senata SAD izrazili su zadovoljstvo zbog sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane i preneli očekivanje da će u narednom periodu doći do daljeg jačanja saradnje u oblasti odbrane između dve države. Takođe, saglasili su se da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza koju je prištinska strana preuzela i neophodno je i da je ispuni.

 

 

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije