loader image

MILOŠ VUČEVIĆ POLOŽIO VENAC NA SPOMENIK PILOTIMA BRANIOCIMA BEOGRADA

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević položio je danas, povodom Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, venac na Spomenik pilotima braniocima Beograda na Zemunskom keju.

Ministar Vučević, tom prilikom podsetio je da se pre 82 godine dogodio kukavički i podli napad na našu otadžbinu od strane fašističkih i nacističkih sila.

Klanjamo se senima onih koji su bili najhrabriji u tim teškim aprilskim danima, u Aprilskom ratu i polažemo vence odajući priznanje i večnu zahvalnost i današnjih, ali i sutrašnjih generacija, hrabim pilotima kraljevskog ratnog vazduhoplovstva koji su uspeli, u neravnopravnim uslovima da polete i brane nebo tadašnje države, čak da zadaju udarce i napade na teritoriju fašističkih i nacističkih država, što se desilo prvi put u Drugom svetskom ratu, istakao je ministar Vučević.

Vreme koje je posle toga došlo, naglasio je ministar odbrane, nekako je nametnulo da zaboravimo herojstvo naših pilota, boraca, junaka.

Danas Srbija stoji uspravno, ne stideći se svoje istorije, ne stideći se onih koji su bili najhrabriji među nama. Odajući poštu najhrabrijima, među njima svakako jeste 11 pilota koji su poginuli nad nebom Beograda, ne zaboravljamo ni sve one druge koji su stradali u Aprilskom ratu i tokom okupacije u Drugom svetskom ratu. Neka im je večna slava, a neka je večna sramota svima onima koji su kukavički napali i okupirali našu državu, a i onima koji su pogazili datu reč i nisu branili svoju otadžbinu – poručio je ministar Vučević.

Vence su položili delegacija Vojske Srbije predvođena komandantom Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnikom Duškom Žarkovićem, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Grada Beograda i udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije.

Polaganjem venaca kraj Spomenika pilotima braniocima Beograda obeleženo je 82 godine od kako je, bombardovanjem Beograda, počeo napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu.

 

 

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije