loader image

MILOŠ VUČEVIĆ NOVI PREDSEDNIK SRPSKE NAPREDNE STRANKE

Najveća politička stranke u Srbiji, Srpska napredna stranka, čiji predstavnici i lideri poslednju deceniju uživaju poverenje građana, danas, 27. maja 2023. godine, dobila je novog predsednika, gospodina Miloša Vučevića, dosadašnjeg potpredsednika stranke.

Ranije je najavljena vanredna Skupština Srpske napredne stranke za 27. maja, gde će biti izabrano novo rukovodstvo. Tačno u podne sednica je počela u Kragujevcu, u prisustvu predsednika naprednjaka Aleksandra Vučića. Uvodni deo sednice je bio otvoren za javnost. Na sednici je bilo prisutno oko 4000 delegata iz cele Srbije. Najvažniji govor održao je Aleksandra Vučić, gde je prvo predložio za novog predsednika Miloša Vučevića, a kasnije njegovu odluku su izglasali naprednjaci.

U svom obraćanju Vučić je poručio: „Miloš Vučević je moj kandidat za predsednika stranke. Šta bih ja imao da kažem o našem Milošu? Znam koliko voli SNS. Znao sam mu i oca koji je bio jedan od najuglednijih advokata u Novom Sadu. Znam da je iz dobre porodice. Znam ga kao čoveka mnogo odanog SNS i ideji samostalne i prosperitetne Srbije. Siguran sam da će uz moju podršku, vašu podršku, moći da da još više. Hvala Vam za ovih 11 godina. Najponosniji sam što sam vodio SNS, sve vas mnogo volim“ – rekao je Vučić koji je ispraćen velikim aplauzom.

U prvom obraćaju sa mesta predsednika Srpske napredne stranke, Miloš Vučević je izjavio:

„Želim da se zahvalim na kandidaturi i izboru predsednika stranke. Veliko hvala i dosadašnjem predsedniku stranke na sjajnom vođenju stranke. Ja ću imati veliku prednost u politici, da ću imati jednog takvog političara kakav je Aleksandar Vučić, pokraj sebe. Ona teža okolnost je da nije lako očuvati, unaprediti i ići dalje. Verujem da ćemo zajedno, timski, biti dostojni tog izazova i svesni tih odgovornosti“ – u nastavku obraćanja između ostalog je istakao –„Mi smo spremni da razgovaramo sa svim političkim strankama o pitanju eventualnih ranijih izbora i datuma održavanja izbora. Nismo razgovarali oko rekonstrukcije Vlade Srbije, ni danas, ni prethodnih dana. I to nije bila tema. Takođe, nema nikakve prelazne vlade Srbije. Vlada se formira na osnovu većine u Skupštini Srbije, a ona se dobija podrškom građana na izborima. Oko tog nema nikakve rasprave i ne ostavljamo ni milimetar prostora da neko pomisli da će nešto da uradi ili kako da preuzme vlast. Vlast preuzimate  kad dobijete većinsku podršku birača“ – rekao je Vučević.

Predsednik Vučević najavio je da će 24. juna biti konstituisani stranački organi, a da će se nakon toga priključiti velikom narodnom pokretu. Takođe je naglasio da tog dana biraju Glavni odbor stranke, Predsedništvo, zamenika predsednika, potpredsednike i sve što će se dalje konstituisati u okviru stranačkih organa čime ćemo zaokružiti ceo proces.

Srpska napredna stranka nastaviće da radi zajedno, sa Izvršnim odborom na čelu sa Darkom Glišićem.

Ko je Miloš Vučević?

Miloš Vučević je rođen 10. decembra 1974. godine u Novom Sadu, gde je završio osnovnu školu „Vasa Stajić“. Po završetku osnovnog obrazovanja upisuje Gimnaziju „Jan Kolar“ u Bačkom Petrovcu, a potom svoj akademski život započinje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, gde je stekao zvanje diplomirani pravnik 1999. godine. Potiče iz ugledne advokatske porodice Vučević, gde je otac Zoran bio istaknuti advokat i nekadašnji predsednik Skupštine grada Novog Sada. Uz oca je kao dete pokazao interesovanje za istoriju, politiku i sport. Kako je i sam istakao u javnosti, zainteresovao se za državna pitanja 28. juna 1989. godine kada se obeležavalo 6 vekova Vidovdanske bitke. Za Miloša je pitanje Kosova i istorije srpskog naroda ostavilo snažni utisak i pobudilo opredeljenje da će se možda ubuduće baviti politikom. Nakon 5. oktobra 2000. godine kao stasali pravnik donosi odluku da se učlani u Srpsku radikalnu stranku, gde nije imao aktivnu stranačku ulogu, već je ostao u advokaturi.  Prelomni momenat u njegovoj političkoj karijeri dešava se 2008. godine kada postaje član Srpske napredne stranke.  Od tog trenutka ispisuje se stranica njegovog političkog života i vrlo zapažena uloga u stranačkom angažovanju.

Miloš Vučević je svoj put i ime u politici gradio godinama i njegov uspeh je odraz predanog rada, što dokazuje da ništa ne dolazi preko noći. Za predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Novom Sadu izabran je 2011. godine. Prvi čovek grada postaje septembra 2012. godine, a do trećeg mandata dolazi 2020. godine pobedom na lokalnim izborima. Trećim mandatom na čelu grada ostaće zapisan u istoriji kao prvi gradonačelnik koji je više puta zaredom zaslužio poverenje građana.

U toku nepunih deset godina na čelu Srpske Atine ispisao je zlatnim slovima istoriju grada i izdigao ga na nivo koji Novosađani zaslužuju. Brojne fabrike, škole, vrtići, stambeni kompleksi, putevi, trgovi, zdravstveni centri, bolnice, mostovi, titula Evropske prestonice kulture jesu najbolji dokaz rada Vučevićevog tima za Novi Sad. Uvek je naglašavao da je srećan što vodi grad u kojem se rodio i gde živi i da o njemu govore rezultati i njegova dela. Međutim,  često se može čuti da predsednik Vučić u snagu, ozbiljnost i odanost Miloša Vučevića polaže velike nade i da važi za energičnu i angažovanu osobu spremnu za političke izazove. Izabran je za potpredsednika Vlade Srbije i ministra odbrane nakon izbora održanih 2022. godine.

Pobeda  – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije