loader image

Miloš Vučević: NEMAMO PRAVO DA BUDEMO POLITIČKI NEODGOVORAN NAROD

Građani Srbije će vlast dobijati na legalnim i legitimnim izborima, a ne na ulici ili pod pritiskom bilo kojih stranih centara moći, izjavio je predsednik Srpske napredne stranke, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

„Bez obzira na sve što govore i sve što rade na pokušaju destabilizacije države, Srpska napredna stranka spremna je da razgovara sa svim političkim činiocima kako bi se došlo do smirivanja tenzija u društvu, a pre svega rešavanja problema nasilja sa kojima se ceo svet suočava“, rekao je Vučević za Politiku.

Vučević je istakao da se Vlada formira na osnovu skupštinske većine koja se dobija podrškom građana na izborima.

„Neće biti nikakvog „Majdana u Beogradu“, niti krvi po ulicama. Građani Srbije su pre godinu dana na biralištima pokazali kome veruju i koga žele da ih vodi, a to su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka“, naveo je Vučević.

Na pitanje ko su favoriti za mesto predsednika Izvršnog odbora Srpske napredne stranke i potpredsednika Glavnog odbora Srpske napredne stranke, Vučević je rekao da u ovom momentu ne postoje favoriti, već samo najbolji kandidati, do čijih imena će se doći nakon predloga iz lokalnog odbora i širokih konsultacija na kojima će učestvovati Aleksandar Vučić.

„Naš plan je da uvedemo novu snagu, novu energiju, da najbolji i najspremniji za nastavak borbe za našu Srbiju dobiju šansu da se bore za nju. Pravimo naš tim za još bolju i napredniju Srbiju“, rekao je Vučević i dodao da se nada da je dostojan odgovornosti koja mu je ukazana da timski radeći unapredi Srpsku naprednu stranku.

Komentarišući najnovije oružane incidente na severu Kosova i Metohije, Vučević je ocenio da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji i dalje visokorizična zbog jednostranih, nezakonitih i nelegitimnih odluka administracije u Prištini.

„Nažalost, desilo se ono na šta smo upozoravali, jer je Aljbin Kurti svakim svojim potezom vodio ka eskalaciji sukoba, pucanju i konačno, onom što se desilo početkom nedelje. Beograd veruje u politički razgovor i dijalog, u političko rešenje i zato je predsednik imao sastanke sa ambasadorima zemlje Kvinte, kao i Kine i Rusije, i više telefonskih razgovora sa svima onima koji su učesnici u procesu dijaloga“, izjavio je Vučević.

Prema njegovim rečima, namera Kurtija je etnički čisto Kosovo bez Srba i zato Srbi na Kosovu i Metohiji moraju da budu maksimalno koncentrisani i pribrani, da mirno brane svoja ljudska prava i slobode, koje se garantuju svima u svetu.

Vučević je rekao da od kada je Srpska napredna stranka na vlasti, Srbija je prestala da se saginje i izvinjava, a Srbi sa Kosova i Metohije konačno veruju svom državnom rukovodstvu.

„Mi nemamo pravo da se ponašamo kao politički neodgovoran i neozbiljan narod, a građani Srbije znaju jednu istinu, da je Aleksandar Vučić bio na vlasti 2004. i 2008. godine, sigurno ne bi bilo ni pogroma ni proglašenja nezavisnosti lažne države Kosovo“, ocenio je Vučević.

Na pitanje da li KFOR može da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji i da li teror kosovskih parapolicijskih snaga može da spreči Vojska Srbije, Vučević je rekao da Vojska Srbije ima komunikaciju sa KFOR-om, kao i da je KFOR dao garancije da će obezbediti mir i da neće dozvoliti sukob sa srpskim stanovništvom.

„Dobro je da imaju volju da čuvaju mir, ali videli ste šta se dešavalo na terenu, onoga jutra kada su tzv. gradonačelnici u šest ujutru, u pratnji blindiranih i oklopnih vozila stigli na posao. I sve što se dalje dešavalo samo je pojačalo moj utisak da KFOR štiti takozvanu i samozvanu kosovsku policiju i Kurtijeve „uzurpatore demokratije“ i nelegitimne predsednike opština, izabrane na kontenjer izborima“, ocenio je Vučević.

Vučević je istakao da Srbi nemaju problema sa KFOR-om, već da imaju problem sa okupacijom od strane albanske policije iz Prištine.

„Dovoljno je da međunarodna zajednica i KFOR lepo isprate ove Kurtijeve lažne gradonačelnike iz kontenjer izbora i da isprate te njihove specijalce, da ih spuste južno od Ibra i da se smiri situacija. Vojska Srbije ostaje do daljnjeg u najvišem stepenu borbene gotovosti i spremna je da izvrši zadatak koji dobije od vrhovnog komandanta i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića“, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Srbija je maksimalno posvećena nastavku političkog dijaloga i niko ne želi dalju eskalaciju sukoba, ali Srbija će učiniti sve da zaštiti svoj narod.

„Nećemo dozvoliti da se pređe crvena linija, a to znači da se puca na naš narod, na decu, da im se oduzima imovima i da se proteruju sa svojih ognjišta. Borimo se politički i diplomatski, i apelujemo da se svi dozovu pameti i utiču da se Kurti prizove zdravom razumu“, zaključio je Vučević.

 

 

 

Izvor: Tanjug/Politika

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije