loader image

Miloš Vučević: Naša vojska nastaviće sa jačanjem

Vojska Srbije je najmoćnija vojna snaga u regionu, potvrdila je najnovija rang-lista američkog sajta „Global Firepower“ na osnovu analize 145 armija sveta. Srpska vojska je na 58. mestu i napravila je skok za tri mesta u odnosu na avgust prošle godine. Srbija je u vojnoj moći još više odmakla susedima.

Bugarska je odmah iza Srbije, a Hrvatska je sa 62. pala na 69. mesto. Albanija je na 91. poziciji, a ostale države iz neposrednog okruženja su daleko niže rangirane – Severna Makedonija je na 108. mestu, Crna Gora na 128, a Bosna i Hercegovina na 133. poziciji. Od zemalja nastalih iz bivše SFRJ još se samo Slovenija solidno kotira i ostala je na 86. mestu. Godišnji izveštaj „Global Firepower“ analizirao je i tzv. „Kosovo“ i rangirao ga na 134. mesto.

Rumunija je, zbog pozamašnog vojnog budžeta i veličine teritorije, i dalje nedostižna u ovom delu Evrope, te i dalje dominira na 47. mestu, dok je Mađarska po rangu 54. Inače, ova rang-lista predstavlja redovno procenjivanje vojne snage 145 zemalja i tom prilikom se ukršta više od 50 faktora – od raznovrsnosti oružja i raspoloživog ljudstva do geografske lokacije i finansijske moći. Kad se posmatra duži niz godina, Srbija je na ovoj listi napravila veliki skok u samo šest godina, jer se sa 89. probila na 58. mesto.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da u odbrambenom sektoru pomno prate sve i najavljuje dalje jačanje Vojske Srbije.

„Pratimo sve što se tiče pitanja odbrane i bezbednosti, naše vojske, ali i aktuelnih pitanja za vojske drugih država, posebno u regionu. Ne takmičimo se ni sa kim. Radimo dalje na jačanju odbrambenih kapaciteta Vojske Srbije. Vojska Srbije će snažiti svoje kapacitete u narednom periodu – i ljudske kapacitete, i naoružanje i vojnu opremu, kao garant nezavisnosti Srbije. Građani Srbije će biti zadovoljni i spokojni“, poručio je Vučević.

 

 

 

Izvor: Kurir

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije