loader image

Miloš Vučević: MI TRAŽIMO POLITIČKO REŠENjE KROZ FORMU DIJALOGA

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević je rekao da je bezbednosna situacija izazovna i da postoji visok rizik po pitanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji. Naš sistem bezbednosti je spreman i mi kontrolišemo sve da bi se građani osećali bezbedno, istakao je Vučević.

Komentarišući pisanje medija o prodaji oružja Ukrajini, ponovio je da Srbija nije, niti će prodavati oružje zaraćenim stranama.

Vučević je rekao da kada čujete autentična tumačenja od Srba sa Kosova i Metohije, koji imaju nemoguć život, da je to korisno za članove Vlade i sveukupnu javnost da bi razumeli šta se dešava na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, zadatak političara je da donose odluke koje nisu pod uticajem emocionalnog naboja i to je razlika između onih koji donose jeftine političke poene i ko strateški promišlja i to je zadatak predsednika republike i Vlade.

Istakao je da je ovo bilo dodatno teže zbog čitavog niza događaja na Kosovu i Metohiji. Podsetio je da je samo ove godine bilo 38 napada na Srbe na Kosovu i Metohiji.

„To nisu incidenti, to su napadi, koji su vodili do pokušaja ubistava, teških ranjavanja. Sve to sa ciljem etničkog čišćenja od preostale srpske zajednice, bez obzira što sve to nailazi na zid ćutanja od međunarodne zajednice“, rekao je Vučević.

Vučević je rekao da mi tražimo političko rešenje kroz formu dijaloga, čuvajući mir i stabilnost.

„Naš zadatak je da tražimo politički dogovor i kroz proces dijaloga dođemo do rešenja. Suština je da se nađe kompromisno rešenje. Pet zaključaka, deo zaključaka se odnosi na ono što će Srbija sama preduzimati, a deo se odnosi na međunarodnu zajednicu“, rekao je Vučević.

Vučević je rekao da je pod broj jedan stavljeno da se međunarodna zajednica uključi i da se ne dozvoli eskalacija na Kosovu i Metohiji.

„Pod broj dva, mora da se posle 10 godina hitno formira ZSO. Nije samo pitanje formiranja ZSO već i sadržina, šta će Srbi dobiti kroz to. Mi ne želimo da neko formalno potpiše ZSO, koja nema nadležnosti, da nam podmetnu kukavičko jaje mi moramo jasno da definišemo šta mora da se podrazumeva pod ZSO“, napomenuo je Vučević.

Kako je rekao, kao broj tri – neophodno je povlačenje prištinskih specijalaca sa severa Kosova i Metohije.

„Broj četiri, nemoguće održati izbore na severu Kosova i Metohije u četiri opštine na severu Kosova i Metohije bez učešća većinskog stanovništva. Ovo je karikiranje izbora. Zamislite da dva posto bira vlast, a 98 ne učestvuje. Tek nakon formiranja ZSO, međunarodna zajednica može očekivati da se Srbi vrate u institucije i da se onda održe izbori onako kako treba“, rekao je Vučević.

I pod broj pet Srbija će nastaviti, kako je rekao, ekonomskim merama da podržava srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

Vučević je rekao da je bezbednosna situacija izazovna i da postoji visok rizik po pitanju bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

„Naš sistem bezbednosti je spreman i ono što je do nas mi kontrolišemo sve da bi se svi građani osećali bezbedno“, istakao je Vučević.

Vučević je rekao da bi Srbi na Kosovu i Metohiji najviše voleli da o njima vode računa srpska vojska i policija, a druga stvar je što su političke okolnosti. Mi smo tražili povratak do 1000 pripadnika od Kfora, ali taj zahtev je odbijen, podsetio je Vučević.

Povodom pisanja Rojtersa o prodaji oružja, Vučević je rekao da Srbija nije prodavala niti će prodavati oružje ruskoj i ukrajinskoj strani.

„Mi se ne stidimo ničega što se proizvodi u namenskoj industriji Srbije, ali to nije istina. Mi nismo izvozili, niti ćemo izvoziti nijednoj od zaraćenih strana. To je pokušaj destabilizacije Srbije, da se Srbija svrsta na jednu od dve strane. Interesantno je da ekstremni politički blokovi u Srbiji prihvataju tu igru“, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, ne postoji nijedan papir i dokaz da Srbija prodaje oružje Ukrajini.

„Da li neko zloupotrebljava ono što kupi od Srbije, mi to ne možemo da isključimo. Ali se postavlja pitanje šta da radimo. Šta je rešenje – da zatvorimo sve fabrike i da ljudi ostanu bez posle. Time nećemo zaustaviti rat. I neko drugi će da prodaje oružje. Srbija nije, ne prodaje i neće prodavati oružje ni Ukrajini ni Rusiji. Da li neko zloupotrebljava kupljeno oružje nije pitanje za Srbiju. Naša savest je čista i spokojna, a mi moramo da vodimo računa o našoj ekonomiji“, naveo je Vučević.

Vučević je rekao da će Granit 2023. godine biti fantastičan događaj i pozvao građane da dođu u Batajnicu da vide prikaz naoružanja.

„Poručujemo građanima da dođu da vide koliko je ojačala njihova vojska u prethodnih 10 godina. Vojska je najsnažniji garant mira. Poruka je najsnažniji resur naše države. Nacionalni interes je da očuvamo mir, da se deca rađaju, a ne da ginu. Na aerodromu Batajnica biće 5.000 vojnika, 2.400 najsavremenijeg naoružanja“, rekao je Vučević.

 

 

 

Izvor: RTS 1

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije