loader image

Miloš Vučević: MEĐUNARODNI POSREDNICI NAM NISU PONUDILI NIŠTA PRIJATNO

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku sa predstavnicima “petorke” predočeno šta može da se desi ako Srbija ne bude kooperativna i da su na sto stavljene političke i ekonomske negativne posledice.

“Nije ništa što je prijatno za građane Srbije. Veliki su izazovi pred nama. Ništa se lepo ne nudi, a očekuju se i teške odluke”, rekao je Vučević za RTS 1.

Ministar je istakao da je “jako važan konsezus o ovom pitanju koje je pitanje svih pitanja” i da se “radi o sudbini države i građana”.

Vučević je rekao da bi bilo fer da postoji minimum državnog, nacionalnog i političkog jedinstva o tom pitanju.

“To je pitanje svih pitanja i sudbine naše države. To nije pitanje samo sadašnjosti, već i budućnosti svih njenih građana. Bilo bi zaista korektno da imamo minimum konsenzusa. Dobro je i poltički opravdano da predsednik pozove sve one koji su u nekim segmentima donosioci odluka i da se izjasne i budu upoznati sa razgovorima koje je predsednik vodio”, poručio je Vučević.

Ogroman je pritisak na državu, ali Srbija neće biti na kolenima, neće biti nikad poražena – poruka je ministra i odgovor kako je razumeo poruku predsednika Srbije nakon sastanka sa predstavnicima zemalja.

Govoreći o jučerašnjem sastanku Vučića s predstavnicima SAD, EU, Nemačke, Francuske i Italije, Vučević je rekao da je Vučiću predočeno šta može da se desi ako Srbija ne bude kooperativna, te da su na sto stavljene političke i ekonomske negativne konsekvence.

“Veliki izazovi su pred nama. Ništa se tu lepo ne nudi, a očekuju se teške odluke, kako oni vide da mi treba da percipiramo u formulisanju tog sporazuma, sa nekim perspektivama za nas, da nas čeka bolja budućnost. Sam izraz i poruka koju je predsednik uputio građanima Srbije nije nešto što najavljuje lake i dobre stvari, što ne znači da smo nešto izgubili, predali i kako to definiše neko ko je defetistički orijentisan, ali nije lako”, naglasio je Vučević.

Odgovarajući na pitanje da li je na stolu bio ultimatum, Vučević je rekao da je predsednik to vrlo precizno definisao, da je dobio podatke i informacije šta može da se desi ako Srbija ne bude dovoljno kooperativna. Pojasnio je da su na sto, kako pretpostavlja, stavljene negativne političke i ekonomske konsekvence za Srbiju.

“Oni imaju cilj da, ako ne priznamo nezavisno Kosovo, što oni definišu kao teritoriju, a mi kao pokrajinu, u najmanju ruku dobije stolicu u UN. To je neki proces koji bi trebao da bude završen, kako vide predstavnici koji su juče bili u poseti Beogradu”, pojasnio je Vučević. Ministar ističe da su usaglašene poruke da status kvo nije održiv i da se Zajednica srpskih opština mora formirati.

“To je dobro da smo čuli. Nijedna strana ne vidi zamrznut konflikt kao nešto što bi trebalo da traje neograničeno vreme. S druge strane, posle 10 godina Zajednica srpskih opština je nešto što mora da se formira. Mogao bi da zaključim da jučerašnji dan koji je za mnoge porodice bio svečani dan zbog slave Svetog Jovana, bio mnogo težak za Srbiju, pre svega za predsednika Vučića. Taj nivo i način razgovora koji je on imao, prvo sa grupom ambasadora, a zatim i sa petorkom je zaista nešto što nije za poželeti”, rekao je Vučević.

Ministar je rekao da je situacija na Kosovu i Metohiji i dalje vrlo izazovna, te da Kurti koristi svaku priliku da nastavi sa nizom provokativnih poteza.

“Pratimo njihove aktivnosti. Oni i dalje pokušavaju da utvrde svoje položaje na Severu Kosova. Naravno da ćemo biti hladne glave, čista srca i da ćemo biti politički mudri da izbegnemo svaki mogući konflikt. Ne zato što smo slabiji i što se plašimo, već zato što je to politički interes Srbije da izbegne svaki konflikt. Srbija neće biti na kolenima, neće biti ponižena, ali svima treba da bude jasno koji su izazovi pred nama i šta je cena. Da je to lako, to bi svi uradili ili bi to rešili mnogo ranije”, rekao je Vučević.

Vučević je izjavio da resor na čijem je čelu i Vojska Srbije daju bezrezervnu podršku predsedniku države na svemu što radi, uz jasnu poruku da svi treba da stanu za odbranu otadžbine.

“To je vrlo čvrsta i jasna poruka. Jedan čovek je izložen pritiscima zato što je cela država izložena pritiscima. Lomi se jedan čovek. I sve ovo što se dešavalo u prethodnom periodu, diskreditacija, napadi na porodicu, laži po medijima. To jeste priprema da nekoga oslabite pred ovakve razgovore koje je započeo. To nije pitanje idolopoklonstva nekog narativa koji se iz formalnih razgovora podrazumeva. Suštinski su teški dani i bitke pred Srbijom i red je da se stavimo svi u tu liniju fronta za odbranu države”, poručio je Vučević.

Vučević je ocenio da Vučić nosi ogroman pritisak, da je bio neraspoložen, ali odlučan da brani Srbiju.

“Veliko je to breme za svakog čoveka. Neke stvari se ne rešavaju vek, vek i po i onda vam neko dođe i kaže vi sada to treba da rešite”, rekao je Vučević.

Država će učiniti sve da pomogne u saniranju posledica od poplava

Vučević je izjavio da se očekuje smirivanje situacije na svim rekama i snižavanje vodostaja i da će država učiniti sve da pomogne u saniranju posledica.

Vučević je izrazio saučešće porodicama nastradalih i apelovao da ljudi ne dolaze na obale reka da prate događaje ukoliko nisu uključeni u odbranu od poplava.

“Nisu reke mesto gde se dolazi da se gleda. Ako niste uključeni u odbranu, ne prilazite obalama. Rizično je”, rekao je Vučević.

Dodao je da će država učiniti sve da pomogne u saniranju posledica i vraćanju u normalu života u tim područjima.

“Ovo su ozbiljne prirodne pojave koje pokazuju svu ćud i nepredvidljivost”, istakao je Vučević.

Izvor: Tanjug/RTS 1

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije