loader image

Marko Đurić: JEDINO GIMILANjE NA KIM SU KURTIJEVE LAŽI

Nj.E. izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama g. Marko Đurić izjavio je da na Kosovu i Metohiji postoje samo dva „ozbiljna vojna gomilanja“, ali da nijedno od njih nije gomilanje srpskih trupa, već je jedno gomilanje „specijalnih visoko militarizovanih i monoetničkih snaga“ premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koje, kako je naveo, traje već 20 meseci, a da je drugo „gomilanje laži“.

„Osam novih baza za ove snage izgrađeno je na zemljištu koje je Kurtijeva vlada nezakonito oduzela, uprkos pozivima iz SAD, EU, pa čak i kosovskih sudova. Za to vreme ove snage su se angažovale u 61 ilegalnom napadu i upucale sedam kosovskih Srba, a mnogo više ih je ranilo“, rekao je Đurić.

Kao rezultat ovog nagomilavanja, kako je dodao, 11 odsto Srba na severu već je prinuđeno da se preseli u centralnu Srbiju.

„Ovo su osudile SAD i EU, ali međunarodna zajednica nije uspela da to spreči. Uprkos svom zakonskom i moralnom mandatu“, rekao je Đurić.

Đurić je istakao da je drugo nagomilavanje, gomilanje laži, „podjednako zlokobno“ kao i prvo, i da ga takođe „orkestrira“ Aljbin Kurti.

„Drugo „nagomilavanje“, podjednako zlokobno, jeste nagomilavanje laži, pristrasnosti i predrasuda prema kosovskim Srbima i Srbiji, koje je orkestrirao Kurti, ali kome su se pridružili oni koji su samo čekali prvu priliku da potvrde stare stereotipe, ne zavirujući dublje i vidite da su se uloge na Kosovu promenile od 90-ih. Što se tiče navodnog srpskog nagomilavanja, jedino što postoji je povlačenje snaga koje su tu godinama – sa 7.500 na istorijski minimum od 4.000. Jer mi smo odgovorna strana, ona koja želi mir i pokušava da izbegne dalje krvoproliće“, naveo je Đurić.

Đurić je rekao da „počinioci tragedije u Banjskoj na srpskoj strani već odgovaraju“, i upitao ko će odgovarati za, kako je rekao, kontinuirani teror Kurtijevog režima.

„Da li će biti poziva na povlačenje njegovih snaga koje su raspoređene na severu Kosova, uz očigledno nepoštovanje člana 9. Briselskog sporazuma? Ili možda za njega ne važe pravila i principi?“, upitao je Đurić.

Đurić je ocenio da je krajnje vreme da se „okonča Kurtijeva vladavina terora na severu Kosova“.

 

 

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije