loader image

Mali: Prosečna plata u Srbiji biće u decembru 840 evra

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će zahvaljujući rebalansu budžeta prosečna plata u Srbiji u decembru biti 840 evra, a prosečna penzija od 1. januara 390 evra.

„U rebalansu budžeta imamo 5,5 odsto povećanje plata zaposlenima u prosveti, medicinskim sestrama i tehničarima, kao i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite. Svima njima sledi još jedno povećanje od 10 odsto u januaru mesecu naredne godine, a to je sve na 12,5 odsto na povećanje plata koje smo imali od januara ove godine“, rekao je on za Prvu i dodao da je politika Srbije usmerena ka tome da realni standard i dohodak građana ostanu pozitivni uprkos ekonomskoj krizi i teškim dešavanjima.

Takođe, ističe, u rebalansu budžeta je i 5,5 odsto povećanje penzija od 1. oktobra ove godine. Naglasio je da najstarijim sugrađanima takođe sledi još 14,8 odsto povećanja penzija od 1. janura.

„Prošle godine prvo povećanje penzija bilo je 5,5 odsto. Onda smo imali nikada veću jednokratnu pomoć od 20.000 dinara, onda smo rekli s obzirom da se inflacija povećavala, ajde da idemo sa još jednom vanrednom indeksacijom 1. novembra poršle godine još devet odsto, onda 1. januara ove godine 12,1 odsto. Vi imate povećanje penzija od 56,1 odsto samo za dve godine, dakle daleko iznad nivoa inflacije“, naveo je ministar i dodao da će sa svim navedenim povećanjima, prosečna penzija od 1. januara u Srbiji biti 390 evra.

Osim povećanja plata i penzija, Mali napominje da je u rebalansom takođe predviđena isplata jednokratne pomoći svim samohranim majkama i očevima za decu do 16 godina u septembru ove godine, kao što je i obećano.
Kaže da je prijava za pomenutu pomoć počela 20. avgusta i traje do 20. septembra, i da je od tada prijavljeno 975.000 dece koja će primiti tu pomoć, i naglašava da će isplata jednokratne pomoći od 10.000 dinara biti nakon perioda prijave, oko 25. septembra.

„Tačno smo znali da je neophodno pomoći roditeljima za troškove koji su vezani za školu. Prošle godine smo imali tri puta pomoć za mlade od 16 do 29 godina. Sto evra smo još 2020. isplatili svim građanima Srbije. To je ogroman novac, ali taj novac smo uštedeli, zaradili upravo sprovođenjem teških reformi, i država je preuzela teret ove krize na sebe“, rekao je ministar.

Prema poslednjim podacima iz juna, Mali kaže da Srbija ima rekordnu zaposlenost, odnosno da u Srbiji danas poreze i doprinose plaća 2.310.000 zaposlenih, uprkos ekonomskoj krizi koja traje protekle četiri godine.

Napominje da će u decembru prosečna plata u Srbiji biti 840 evra što, kako kaže, pokazuje da je Srbija na pravom putu da 2025. godine prosečna zarada bude 1.000 evra, a penzija između 430 i 450 evra

„Ne stajemo ni sa jednom investicijom. Mi u rebalansu budžeta imamo dodatni novac za nastavak svih puteva koje radimo, škola, bolnica, kanalizacionih mreža. Kao što vidite otvaraju se novi kilometri auto-puta, gradi se takođe brza pruga do Budimpešte, to je nešto što ne samo da podiže kvalitet građana Srbije, nego čini našu zemlju atraktivnijom. To je jedini ispravan način vođenja ekonomske politike“, istakao je on.

Mali: U oktobru počinje dodela još deset stanova u igri „Uzmi račun i pobedi“

Polovinom oktobra počeće novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ u kome će biti podeljeno još deset stanova u Beogradu, najavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

„Nastavljamo sa nagradnom igrom. Do sada je čak 206 miliona računa stiglo u sistem, a aplikaciju koristi skoro milion naših građana. To govori da smo prihvatili da kroz kontrolu fiskalnih računa u ovome zajedno učestvujemo, rekao je Mali gostujući u Jutarnjem programu TV Prva.

On se osvrnuo i na nedavno usvojen rebalans budžeta u Skupštini Srbije, te se zahvalio poslanicima koji su izdržali haos tokom rasprave i poručio da su se time izborili za povećanje plata, penzija i jednokratnu pomoć roditeljima.

Najavio je da zaposlene u prosveti, medicinske sestre i tehničare, negovateljice u ustanovama socijalne zaštite očekuje povećanje plata od 5,5 odsto u ovom mesecu, potom još dodatnih 10 odsto u januaru, a nakon što je već u januaru ove godine plata povećana 12,5 odsto.

„To je kumulativno 30,6 odsto, što je daleko iznad nivoa inflacije. Realni dohodak građana ostaje pozitivan uprkos krizi“, poručio je Mali i dodao da je rebalansom predviđeno i povećanje penzija ove godine od 5,5 odsto, te još 14,8 odsto u januaru naredne godine.

Poručio je da sa svim povećanjima u prethodne dve godine, to čini kumulativni rast penzija od 56,1 odsto, što je daleko iznad povećanja cena, i istakao da će od 1. januara naredne godine prosečna penzija iznositi 390 evra, te da je pre desetak godina iznosila 204 evra.

Ministar je rekao da su penzije duplo povećane uprkos finansijskoj konsoldaciji, krizi i konfliktu u Ukrajini.

Mali je istakao i da je za predstojeću pomoć roditeljima u iznosu od 10.000 dinara po detetu koja će biti isplaćena krajem septembra do sada prijavljeno 975.000 dece i podsetio da prijava traje do 20. septembra.

„Ovo je četvrta godina krize i mi i dalje pomažemo. Ako znate da vodite ekonomiju na pravi način, razumete i da ljudi u septembru imaju najveće troškove u vezi sa školom“, istakao je on i dodao da je prošle godine isplaćeno dva puta po 100 evra pomoći, te krajem godine još 5.000 dinara.

Naglasio je da je taj novac ušteđen i zarađen sprovođenjem teških reformi, kao i da je država preuzela najveći teret krize na sebe i dodao da smo pokazali da prvi put pobeđujemo u ekonomiji i da srpska privreda beleži rast u dva kvartala uzastopno, dok nemački BDP pada.

Kako je rekao, pod kontrolom je i javni dug koji je na nivou od 50,8 odsto BDP-a dok je prosek javnog duga evrozone 91-92 odsto BDP-a, a ove godine, poručio je, Srbija će imati BDP od 68-69 milijardi evra, dok je pre samo deset godina BDP iznosio 33 milijarde evra.

Uz to, kako je rekao, Srbija beleži i rekordnu zaposlenost budući da 2.300.000 zaposlenih plaća poreze i doprinose.

„Odgovornom politikom smo se izborili za punu zaposlenost, povećanje plata i penzija. Prosečna plata u decembru iznosiće 840 evra, na putu smo da ispunimo obećanje da 2025. iznosi 1.000 evra, a prosečna penzija između 430 i 450 evra“, rekao je Mali i dodao da plate i penzije nikada nisu bile veće i nikada nisu brže rasle.

On je istakao da je strategija da se nastavi i sa investicijama u puteve, škole, bolnice, kanalizacione mreže, domove zdravlja, i da se gradi brza pruga do Budimpešte, zbog čega se beleži rekordni priliv stranih direktnih investicija.

„Naša privreda radi, ekonomska aktivnost je pozitivna, vodimo odgovornu politiku“, rekao je ministar i podsetio da je usvojenim rebalansom obezbeđeno i dodatnih 35 milijardi dinara subvencija za poljoprivrednike, pošto su subvencije po hektaru povećane sa 9.000 na 18.000 dinara.

Takođe, podsetio je i da je obezbeđivanjem dodatnih 3,9 milijardi dinara za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu ispunjeno obećanje predsednika Aleksandra Vučića.

Potpredsednik Vlade prokomentarisao je i jučerašnje pregovore o povećanju minimalne zarade od rekordnih 17,8 odsto i predlog da od januara minimalna zarada iznosi 47.154 dinara, odnosno da se cena radnog sata sa sadašnjih 230 dinara poveća na 271 dinar.

„To znači da će minimalna zarada prvi put preći 400 evra, te da će sa projektovanom inflacijom za narednu godinu od 4,9 odsto, realno povećanje minimalne zarade iznositi 13 odsto“, rekao je Mali i dodao da je minimalna zarada glavni pokretač prosečne zarade.

On je objasnio da će se poslodavcima povećanje minimalne zarade kompenzovati povećanjem neoporezivog dela dohotka na 25.000 dinara čime se, kako je rekao, motivišu da pređu u belu zonu i zapošljavaju ljude.

„Prvi put dolazimo ispod 60 odsto opterećenja na zarade, nekad je bilo 64, sada će biti 59,9“, objasnio je i istakao da se sledeće godine u decembru, očekuje da prosečna zarada dostigne 955 evra, što je tri puta više u odnosu na 331 evro koliko je iznosila 2012.

Izvor: RTV

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije