loader image

Mali: Naša ekonomija i dalje raste, istim tempom nastavljamo i u 2024.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog budžeta za 2024. godinu, da srpska ekonomija i dalje raste i da je plan da se tako nastavi i u narednoj godini.

Mali je rekao da predloženi budžet obezbeđuje podizanje životnog standarda građana, imajući u vidu povećanja plata i penzija od 1. januara.

Ističe da će plate u javnom sektoru biti veće za 10 odsto, penzije u skladu sa švajcarskom formulom 14,8 odsto, a minimalna zarada za 17,8 odsto.

Penzioneri će 30. novembra dobiti jednokratnu pomoć od 20.000 dinara, a ministar ističe da će prosečna penzija od 1. januara biti 390 evra.

Unapređujemo e-fakture, štitimo mlade od štetnih duvanskih materija

Zakonom o javnim nabavkama koji je na dnevnom redu današnjeg zasedanja Skupštine Srbije, prema rečima ministra finansija povećava se transparentnost i efiksnost sprovođenja javnih nabavki.

„Zakonom o e fakturama se ovaj sistem koji inače odlično finkcioniše još se unapređuje, a izmenama Zakona o duvanu definišu se novi proizvodi koje zakon do sada nije prepoznavao a koje maloletnici koriste, kako bi se mladi zaštitili od njihovog štetnog dejstva“ rekao je Mali.

Govoreći o setu poreskih zakona istakao je da je izmenama Zakona o porezu na imovinu predloženo da se do 2025. godine odloži prenošenje nadležnosti za utvrđivanje i naplatu poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih pprava sa Poreske uprave na jedinice lokalne samouprave.

Taj rok je, prema njegovim rečima, bio do kraja ove godine, a sada se pomera za godinu dana.

 

Izvor: Tanjug

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije