loader image

Lavanda, kraljica među biljkama

Bilo da je koristite kao etarsko, masažno ulje ili u nekom preparatu za negu kože, ona je uvek pravi izbor. Kada se osvrnemo na prošlost, lavanda nikada nije bila obična biljka. Potpuno zasluženo, dobila je kraljevsku krunu među biljkama. Omiljena među kraljevima i kraljicama, pronalazila je nove načine upotrebe jer su svi želeli imati njen miris, opuštati se, zavoditi ili slatko spavati uz lavandu.

Engleska kraljica Elizabeta koristila je parfem ove zanosne biljke. U njeno vreme, prvi put je pokušan uzgoj lavande na tlu Engleske. Francuski kralj, Čarls VI nije nigde putovao bez svojih jastuka napunjenih lavandom. Predanja kažu da je samo tako mogao zaspati. Ako istorijski pogledamo još unazad, u Tutankamonovoj grobnici, 1922. godine, pronađen je ćup u kome se nalazilo eterično ulje lavande, što nam govori da su čak i stari Egipćani cenili njen miris i lekovita dejstva. Rimljani su u svojim kupatilima koristili cvet lavande kako bi se opustili i nakon kupanja namirisali. Otuda potiče i naziv biljke, lavare, što znači kupati se, a objašnjava osnovnu namenu suvog cveta i lavandina, eteričnog ulja. U našim krajevima, smatralo se da će devojke koje nose sa sobom malo lavande, uvek biti zaštićene, smirene i bezbedne.

U aromaterapji, lavanda opušta napetost, ublažava depresiju i popravlja raspoloženje. Srednjovekovni alhemičari definisali su lavandu kao Merkurov cvet, koji pomaže ljudima da ostvare dobru komunikaciju i jača intelekt.

Lavanda spada u red omiljenih ukrasnih biljaka, a sve više se gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, gajenje joj je vrlo ekonomično, a može da posluži i kao dobra ispaša za pčele.

Eterično ulje prave lavande upotrebljava se za proizvodnju parfema i kolonjske vode. Za proizvodnju sapuna upotrebljava se jeftinije eterično ulje hibridne lavande. Snaga lekovitog svojstva lavande ogleda se u smanjenju psihičke napetosti pri migreni i neuralgiji. Pored toga, ublažava grčeve i pomaže u zaceljivanju rana. Što se tiče spoljne upotrebe, etarsko ulje se koristi kod poremećaja periferne cirkulacije, pa služi kao obavezni dodatak preparatima koji se utrljavaju u kožu. Takođe, ona je redovan dodatak mnogih preparata koji se koriste kao zaštita od ujeda komaraca bilo da se upotrebljavaju u specijalnim lampama ili se nanose direktno na kožu. Grančice i osušen cvet su pronašli svoju upotrebu u kupkama za telo ali i kao insekticid. U ormarima, njihov miris odbija moljce.

Prava lavanda uspeva sve do nadmorske visine 1700 m, širokolisna do 700, a hibridna od 700-1000 m. Lavanda je višegodišnja biljka koja raste u obliku poluloptastog žbuna. Životni vek samonikle i gajene lavande je do 30 godina. Koren je drvenast, vrlo račvast i prodire duboko u zemljište. Stabljika je kratka, debela, drvenasta i od samog vrata korena vrlo razgranata.

Sve vrste lavande karakteriše jak, prepoznatljiv miris koji potiče od nakupljenog eteričnog ulja. Eterično ulje se dobija destilacijom cveta lavande. Prava lavanda nema velikih zahteva u pogledu zemljišta, a uspeva i na plitkom, siromašnom zemljištu, čak i na kršu. Hibridna lavanda je nešto zahtevnija i najbolje prinose daje na dubokim, plodnim zemljištima s dobrim vodno-vazdušnim režimom, ali uspeva i na zemljištima na kojima se gaji prava lavanda.

Osnovna nega useva sastoji se u orezivanju biljaka krajem maja na visinu 8-10 cm kako bi se oblikovao gusto zbijen žbun. Ponovo se biljka orezuje u drugoj godini na visinu 15-18 cm. Zasad prave lavande počne stariti nakon 6-8 godina, žbunovi se proređuju, smanjuje se broj cvetnih izdanaka, a cvetne stabljike se skraćuju.

10 načina upotrebe lavande:

Čaj za opuštanje

Za pripremu čaja, biće vam potrebna jedna kašika cvetova lavande (svežih ili suvih) koje prelijete jednom šoljom vrele vode. Ostavite da se prohladi 10 minuta. Opustićete se i imati dobar san, a smanjuje i upalu i bol.

Osveživač prostora i ormara

Najjednostavnije je da napravite snopić i obesite na štok vrata ili zid. Ako ćete koristiti samo cvetove, osušite ih i pakujte u platnene vrećice. Dugo će trajati njihov miris, a i odbiće moljce.

Dodatak jelima

Sveži cvetovi se koriste u salatama, a osušeni za razne recepte, posebno za pripremu kolača i poslastica.

Mirisno ulje i sirće

Mirisno ulje se priprema od osušenih cvetova i biljnog ulja, najbolje suncokretovog. Može se koristiti i bademovo ili maslinovo. Uzmite 200 gr osušenih cvetova i prelijte sa 700 ml ulja. Najbolje je da ga ostavite da odstoji mesec dana, a najmanje 48 h. Povremeno protresite teglu koja treba da je zatvorena. Koristi se za smirivanje nadražene ili oštećene kože. Na isti način se priprema i sirće.

Protiv peruti

Sa 300 ml vrele vode prelijte kašiku lavande i posle 10 minuta imate vodu koja smiruje vlasište. Koristi se i za ispiranje kose.

Eterično ulje

Ulje lavande predstavlja bazu za mnoge preparate koji se koriste u narodnoj medicini, kozmetici ali i svakodnevnom održavanju prostora u kom živite. Možete da dodate nekoliko kapi u vodu kojom brišete podove. Prostorija će imati miris svežine i čistoće.

Kozmetika

Koristi se u pripremi parfema, krema, soli za kupanje, tonika itd.

Lavanda kao lek za opekotine od sunca

Dovoljno je nekoliko kapi eteričnog ulja da dodate u vodu u bočici sa rasprskivačem. Ima umirujuće delovanje.

Protiv stresa i za miran san

Prilikom spavanja dovoljno je da nekoliko kapi nanesete na tufer i ostavite pored kreveta. Miris će vas umiriti i osigurati dobar san.

Masaže

Masaža uljima u kojima ima eteričnog ulja lavande deluje opuštajuće na mišiće, ublažava bolove zglobova, pomaže kod reumatizma i išijasa.

 

 

 

pobeda info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije