loader image

Kontinental otvara najveću fabriku u Evropi – “Made in Serbia” u vozilima iz Novog Sada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas ceremoniji otvaranja druge fabrike kompanije Kontinental automotiv Srbija (Continental Automotive Serbia) u Kaću, u blizini Novog Sada.

Otvaranje je predviđeno u 12.00 časova, saopštila je pres služba predsednika.

Nemačka kompanija “Kontinental automotiv Srbija” sutra u Novom Sadu otvara najveću fabriku u Evropi. Vrednost investicije je 140 miliona evra. Iz nje će se diktirati trendovi u automobilskoj industriji koja je u potpunoj transformaciji. Iz “Kontinentala” poručuju da nisu došli u Srbiju zbog jeftine radne snage, već zbog umova i znanja naših stručnjaka.

“Made in Serbia” – pisaće u mnogim vozilima premijum brendova na multifunkcionalnim velikim ekranima i instrument tablama koje će se proizvoditi u najvećoj “Kontinentalovoj” fabrici u Evropi.

“Ovo je najnovija i najveća naša fabrika u regionu i celoj Evropi, nju karakteriše i održivost. Ovo će biti daleko najveći proizvođački pogon u Srbiji. Najuočljiviji i najzanimljiviji deo automobila će biti proizvođen u ovoj fabrici, to su displeji. Oni će dobiti najsavremenija rešenja i izgled, biće veći nego do sada, njihova veličina će u budućnosti biti od vrata do vrata, uz mnogo dodatnih karakteristika. Na primer, da suvozač može da radi na displeju u privatnom modu, a da to ne odvlači pažnju vozaču”, objašnjava Edvin van der Ka, direktor fabrike “Kontinental Srbija”.

Pre više od pet godina “Kontinental” je u Srbiji otvorio istraživačko-razvojni centar koji u ovom trenutku ima oko hiljadu visokokvalifikovanih stručnjaka u automobilskoj industriji, koji dizajniraju i prave proizvode za svetsko tržište.

“Kontinental” je kupio “Kolubaru univerzal” u Lazarevcu i tamo zaposlio 172 radnika, dok u fabrici u Subotici “Conti-tech Fluid” radi 1.350 ljudi.

Ulaganja u Srbiju nastavljaju i u novoj fabrici u Novom Sadu.

“Ključni razlog da to bude Srbija, da dođemo baš ovamo, jeste, naravno, talenat koji je dostupan, imamo pul veoma talentovanih inženjera, a za proizvodnju koja je veoma razvijena, potrebno nam je mnogo tehničara i inženjera”, ističe Edvin van der Ka.

Generalni direktor “Kontinental automotiva Srbija” Saša Ćoringa ističe da je preduslov znanje, kako kaže, srpsko znanje, da su zato ovde.

“Nismo došli zbog jeftine radne snage, nego zbog umova naših stručnjaka. Ja mislim da je vreme da se iskoristi to znanje, da se iskoristi pamet, pošto najbogatije zemlje na svetu upravo iskoriste pamet, a ne samo sirovinu. I zato, ja sam veoma ponosan i srećan da ćemo jednog dana za par godina postati možda jedan od najvećih, možda i najveći izvoznik iz Srbije”, poručuje Ćoringa.

Inovacija sa ekranom automobila koji je širok od stuba do stuba, zakrivljen i osetljiv na dodir predstavlja rezultat kombinovane stručnosti optičkih, električnih, mehaničkih i softver inženjera, koja će se od 2025. godine naći u luksuznim modelima nekih od najvećih proizvođača automobila.

Cilj kompanije je da se pomere granice bezbednosti, funkcionalnosti i inovativnosti radi unapređenja automobilske industrije.

“Mi diktiramo trendove u automobilskoj industriji, znate da je automobilska industrija u potpunoj transformaciji. Pričamo o autonomnoj vožnji, o konekciji između automobila da bismo izbegavali sudare, da bismo brže stigli na cilj i tako da su naši inženjeri tu da kreiraju i diktiraju trendove u celom svetu”, naglašava Ćoringa.

Prema punoj implementaciji projekta, nakon dve godine, plan je da izvoz bude veći od milijardu evra, dok se najavljuje da će nakon tri godine, biti i više od 1,5 milijardi.

“Pre svega, lepo je raditi ovde, volim kako je ceo naš tim motivisan, ljudi žele da uče, Srbi su veoma talentovani. Imamo još dosta da bismo postigli nivo tehničke stručnosti, a najveći izazov će nam biti rast na ovoj lokaciji, naredne godine ćemo već proizvoditi više od milion displeja, to nam je najveći izazov. Sada se sve ubrzava. U mojoj karijeri, a radio sam i u Kini, brzina koju postižemo ovde je veća nego bilo gde drugde. To je za sve nas veliki izazov, veoma dobro radimo, sve vreme idemo napred, a naravno, zadovoljstvo je što radimo u Srbiji”, ukazuje Van der Ka.

Nemačka kompanija “Kontinental AG” osnovana 1871. godine, trenutno je jedan od pet najvećih dobavljača u auto-industriji na svetu i druga po veličini u Evropi. U 2021. kompanija je zapošljavala oko 191.000 radnika na oko 527 lokacija u 58 zemalja i ostvarila prihod od 33,8 milijardi evra.

Izgradnja nove “Kontinentalove” fabrike od 30.000 kvadrata nadomak Novog Sada počela je u junu 2021. godine. Vrednost investicije je 140 miliona evra.

Izvor: tanjug, rts

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije