loader image

Kamilica, biljka za sve

Matricaria chamomilla u narodu poznata i kao ramenak, titrica, prstenak, popadija, bolivač, milanka, carev cvet, milica-trava, gorčak, sitna bela rada, kamil-tej ili jednostavno, kamilica, jedna je od najpoznatijih lekovitih biljaka kako kod nas tako i u svetu i ima je u skoro svakom domaćinstvu.

Cvetovi kamilice sadrže eterično ulje koje daje prijatan miris. Za industrijske potrebe, naročito u Vojvodini, gaji se na zemljištima niže kategorije. Ova jednogodišnja zeljasta biljka ima razgranatu, izbrazdanu i na vrhu šuplju stabljiku, visine do 50 cm i dvostruko rascepljene listove sa končastim listićima. Cvetna loža je šuplja i obavijena belim cvetovima dok su unutrašnji cevasti cvetići žute boje. Period cvetanja traje od juna do septembra. Kamilica raste svuda, na livadama, neplodnim zemljištima, uz puteve i u samim naseljima. Rasporostranjena je širom Evrope, Azije, Severne Amerike i Australije.

Još od antičkog doba, kamilica je imala široku upotrebu. U Antičko doba, Egipćani su je koristili za balzamovanje tela pokojnika. U Grčkoj, od najranijih dana ljudske civilizacije, korištena je zbog svog umirujućeg dejstva na organe za varenje.

Lekovita svojstva kamilice su prepoznata još od davnina: u narodnoj medicini kamilica se smatra “panaceom” – lekom za sve bolesti, imajući u vidu da su njena primarna lekovita svojstva antiseptična i protivupalna, bilo da su u pitanju infekcije ili upalni procesi na koži, sluzokoži usta i grla, ili sluznicama disajnih organa, organa za varenje, ili uro-genitalnog sistema.

Kamilica ima širok spektar benefita, koristi se za spoljašnje i unutrašnje zdravstvene tegobe: najveći učinak ima u ublažavanju želudačno-crevnih bolesti kao što su gastritis, enteritis, nadimanje, grčevi, kolitis, neurodepresija i različita oboljenja materice. Spolja se upotrebljava protiv upala kože i sluzokože, za inhalaciju, kupke i sl. Poseduje izuzetno dobra antibakterijska, antivirusna i fungicidna dejstva. Destilacijom cveta, dobija se skupoceno ulje plave boje. Lekovito dejstvo kamilica duguje upravo svom etarskom ulju.

Ispiranje čajem od kamilice, ubrzava se zarastanje rana, umiruju se upalni i gnojni procesi na koži. Takođe, doprinosi povlačenju ekcema, a preporučuje se i za ublažavanje psorijatičnih promena. Jak čaj od kamilice, proceđen kroz vatu i gazu delotvoran je kod konjunktivitisa i upale uha, a takođe umiruje upalu sluznice usta i grla i može biti od pomoći kod zubobolje. Koristi se i kao antiseptik, za vaginalna ispiranja, ali i u obliku sedećih kupki za ublažavanje tegoba kod hemoroida, upale mokraćne bešike i bolnih grčeva materice. Provereno je sredstvo za uplažavanje nervoze i razdražljivosti, nemira, preosetljivosti, psihičkih zamora i nesanice.

Kamilica je prvi narodni lek za ublažavanje bolova i grčeva, povišene telesne temperature i reumatskih bolova. Veoma je efikasno sredstvo za ublažavanje želudačnih tegoba, bilo da su u pitanju hiperaciditet, nadutost i podrigivanje, upala želudačne sluznice, čir u želucu. Takođe, čaj je delotvoran i kod čira na dvanaestopalačnom crevu, kod katara crevne sluzokože i dijareje. Bolovi i grčevi kod bolesti žučne kese i mokraćne bešike mogu se efikasno ublažiti primenom ovog čaja, što važi i za bolne menstruacije praćene grčevima. U tim slučajevima pomaže lokalna primena toplih obloga od kamilice.

Kamilica se nalazi među najviše proučavanim lekovitim biljkama. Obzirom na bogato iskustvo narodne medicine u njenoj primeni, oduvek je bilo podsticaja za brojne naučne studije. Klinička istraživanja pokazuju da ekstrakt kamilice ima anksiolitičko dejstvo kod osoba koje pate od lakših i umerenih oblika anksioznosti.

Pored ovog širokog spektra, veoma je korisno sredstvo za otklanjanje neprijatnih telesnih mirisa, prekomernog znojenja. Koristi se i za umivanje lica kod osetljive kože kao i one zahvaćene rozaceom. Za žene plave kose, kamilica je izuzetno korisna prilikom ispiranja kose kako bi imala lepu boju i sjaj. Ekstrakt kamilice je takođe veoma važan sastojak različitih krema za ruke.

Upotreba kamilice ima i određena ograničenja, koja se prvenstveno  odnose na osobe sklone alergijama. Njima se savetuje oprez prilikom upotrebe proizvoda od kamilice kako ne bi došlo do neželjenih reakcija.Takođe, ljudi koji konzumiraju lekove za razređivanje krvi, zbog mogućih komplikacija, trebalo bi da izbegavaju upotrebu kamilice.

Zbog svoje široke primene u kućnim uslovima, predlažemo 7 načina upotrebe kamilice:

Čaj od kamilice

U šolju staviti 2 pune kašike cveta kamilice. Preliti šoljom ključale vode. Promešati, pa poklopiti. Ostaviti čaj da odstoji pola sata do ceo sat. Zatim se procedi i pije. Ako je čaj namenjen bolesniku koji treba da se preznoji – čaj se pije topao, a ako se koristi za poboljšanje apetita – pije se ohlađen, pola sata pre jela.

Dodatak vodi za kupanje

Za kupanje u kadi potrebno je uzeti dve pune šake kamilice, dok za pranje lica i kose po jednu punu šaku cveta od kamilice. Prokuvati i ostaviti da odstoji pola sata.

Oblozi od kamilice

Četvrt litre vrelog mleka se prelije preko jedne pune velike kašike kamilice. Ostaviti da odstoji kraće vreme. Potom se smesa procedi. Upotrebljava se za pravljenje toplih obloga.

Inhalacija

Puna velika kašika kamilice se popari sa litrom ključale vode. Para se udiše ispod peškira.

Jastuče sa kamilicom kao suvi oblog

Platnenu vrećicu napuniti osušenim cvetom kamilice i zašiti. Jastuče dobro ugrejati u suvom tiganju i staviti na bolno mesto.

Ulje od kamilice

Manju staklenu bočicu do grlića rastresito napuniti svežim cvetom kamilice ubranim na suncu i preliti hladno ceđenim maslinovim uljem. Ulje treba da prekrije kamilicu. Bočicu dobro zatvoriti i ostaviti da stoji na suncu 14 dana. Ulje čuvati u frižideru.

Kozmetički tretman

Posle parenja lica čajem od kamilice (može i onaj u filter vrećicama), sadržaj kesica upotrebite za blag “piling” kako biste uklonili odumrle ćelije sa površine kože, zatim lice umijte vodom i nakon toga blago tapkajte ubrusom  kako bi ga osušili. Nakon toga, utrljajte nekoliko kapi ulja od kamilice.

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije