loader image

Iva, vrednija od zlata

“Govorila trava iva, ne čupaj mi žila, od mrtva napravit ću te živa”

Trava gorkog i oporog ukusa, u narodu poznata kao Gorsko smilje, Gorski cmilj, Gorski dubčas i Mali
dubčas, jedna je od retkih vrsta biljaka koje čak i u svetskoj medicini imaju neprocenjiv značaj. Generalno se preporučuje za jačanje imuniteta, posebno posle veoma teških bolesti. Latinski naziv, Teucrium montanum potiče još iz antičkog perioda. Na Balkanu je poznata pod kratkim nazivom, Iva. Mnogo iskusnih travara, stavljaju je na prvo mesto po lekovitosti, tvrdeći da vredi mnogo više od zlata ili bilo koje valute na planeti.

Trava iva je rasprostranjena u Maloj Aziji i srednjoj Evropi duž cele Austrije, Švajcarske, Poljske i južne
Nemačke. Može se naći čak i u Severnoj Africi. Spada u južnoevropske planinske vrste. Raste na suvim
mestima: sušnim krečnjačkim stenama, pašnjacima, nanosima, borovim šumama na krečnjaku i u
brdsko-planinskom pojasu. Obuhvata širok opus lečenja simptoma i bolesti, od rešavanja problema sa
probavom, bolovima u stomaku, smirivanju upalnih procesa na koži, do arome za alkoholna pića. Cveta
od juna do avgusta.

Istoričari smatraju da se iva koristila za lečenje još od antičkog doba, a da je ime dobila po trojanskom
kralju Teukrusu. Na Balkanu se veruje da leči skoro sve teške bolesti. Uz ovu lekovitu travu, veže se
izreka trava iva od mrtva pravi živa. Stanovnici sela koje se nalazi u podnožju planine u Bosni i
Hercegovini, Ozren, svake godine tradicionalno na 11. septembar, na dan Usekovanja glave svetog
Jovana Krstitelja, odlaze na Gostilj, jedan od najlepših vrhova planine na 773 metra nadmorske visine,
kako bi brali iva travu. Ovaj običaj je uvršten i na Uneskovu listu Svetske nematerijalne baštine 2018.
godine. Tada se održava Dan čaja. Takođe, u selima na padinama Zlatibora i Murtenice, nakon Drugog
svetskog rata kada su usledile „tuberkulozne godine“, čaj od ive je sačuvao meštane od potpunog
izumiranja. Iako na latinskom montanum, podseća na planinu tj biljku koja je u visokim planinama, trava iva se najčešće može naći i u tzv. niskoj Hercegovini već na oko 200 metara nadmorske visine.
Prepoznatljiva je po malim, okruglim i niskim busenima sa bledo žutim cvetićima. Stabljika je delimično
drvenasta. Listovi su sa donje strane dlakavi i svetle boje, a sa gornje tamno srebrnkasto-zeleni. Uspeva
na nadmorskoj visini od 500 do 1.000 metara, međutim, najpogodnija visina je na 800 metara. Iva se
mora pažljivo brati, jer berači moraju ostaviti trećinu vidljivih cvetova netaknutim. Proces traje po
nekoliko sati. Lisnate cvetne vrhove grančica seku se nožem ili oštrim makazama. Kako bi se sačuvala
boja i miris, skladište se brzo posle branja i suše na prozračnim i toplim mestima, ali u hladu. Cvet treba
da sačuva svoju bledo žutu boju, a lišće srebrno zelenkastu.

Iva sadrži gorke materije, tanine i esencijalno ulje. Upravo zahvaljujući ovim gorkim supstancama,
odlična je kao lek za poboljšanje apetita, lečenje organa za varenje, ali i jačanje celokupnog organizma.
Često se koristi u kombinaciji sa drugim biljkama, te je i sam učinak znatno veći. Kada se koristi u kombinaciji sa gujinom travom, veoma pozitivne rezultate donosi kod rešavanja problema sa jetrom i žuči. U kombinaciji sa hajdučkom travom, dobar je lek za zaustavljanje dijareje. Kada se meša sa omanom i očajnicom, odličan je lek za one bolesnike koji imaju upalu pluća. Mešavina ive i pelina, dobar je za sve pacijente koji pate od gastritisa izazvanog manjkom želudačne kiseline. Čaj od čiste ive, pije se nezaslađen i uvek pre jela.

Pored čaja, često se upotrebljava i za pravljenje gorkih travarica koje jačaju organizam i otvaraju apetit.
Ova biljka omogućava fizički, ali i mentalni oporavak posle teške bolesti ili mentalne iscrpljenosti
posebno u situacijama jakog stresa.

Nadzemni deo ive se odavno koristi u fitoterapiji, a skuplja se u vreme cvetanja. Uspešno se bori protiv
bakterija i gljivica i izbacuje višak tečnosti iz tela. Iz knjige, Recepti za zdrav život, Slavice Ristić sa planine Rtanj, sama autorka ističe da je iva „biljka od koje ona sušeći je, pravi čajeve i tinkture, i odvajkada se koristila za lečenje probavnih i disajnih organa, za ublažavanje ženskih mesečnih promena, protiv depresije i dijabetesa. Bila je od uvek poznata i za lečenje kožnih bolesti“.

U zapisima narodnih travara, sreće se i izreka sa planine Rtanj, što grkije, to zdravije. Iva se koristila i za
lečenje pacijenata obolelih od tuberkuloze. Upravo zbog svojih gorkih sastojaka, leči bolesti vezane za
probleme sa crevima i različitih poremećaja u funkcionisanju želuca. U knjizi, Narodni lek, dobrobiti ive
su višestruke zbog njenog antisepričkog delovanja. „Delotvorna je kod bolesti usta i grla, infekcija i
gljivica“.

Trava iva se koristi i u vidu kupke. Povoljno deluje na kožu posebno ako su u pitanju rane ili neke druge
promene. Tinktura pomaže u lečenju hemoroida, bolesti žuči i jetre. U vidu balzama, znatno ublažava
simptome reumatizma. Prednosti upotrebe ive su pored svega navedenog: pored antiseptičkog, ima i antifugalno delovanje, pomaže kod poteškoća u disanju, veoma je snažan antioksidans, reguliše varenje, smanjuje intenzitet najrazličitijih upala na, i u telu, pomaže kod problema sa noćnim znojenjem, čisti telo od toksina, pomaže u smanjivanju intenziteta različitih lakših oblika depresivnih stanja, a preporučuje se čak i upotreba kod osoba koje imaju dijabetes.

Ono što ivu izdvaja je i činjenica da nisu zabeleženi neželjeni efekti i kontraidikacije na organizam
prilikom konzumacije.

Upravo iz ovog razloga, predlažemo tri načina upotrebe ive:

Mešavina za jačanje imuniteta:
Pomešati po 20 grama trave ive, matičnjaka, hajdučke trave i majčine dušice. Supena kašika ove mešavine prelije se sa 2 decilitra ključale vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta. Potom procediti.
Pije se tri puta dnevno, pola sata pre jela.

Prah za jačanje imuniteta:
Osušenu ivu sameljite u mlinu za kafu, u količini koja vam je potrebna, a prah sipajte u čistu bočicu. Dok
traju zdravstvene tegobe, uzimajte jedan do tri grama praha, pre jela.

Tinktura protiv bolesti žuči i hemoroida:
Oko 200 grama usitnjenih listova i cvetova trave ive prelijte sa litar 60-procentnog alkohola i dobro
zatvorite bocu. Držati na toplom mestu mesec dana, a onda sadržaj procedite. Pije se tri puta dnevno po
20 kapi.

 

 

 

pobeda info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije