loader image

IDEMO BICIKLOM DO ŠKOLE: Realizovan projekat „Biciklom do škole“ u OŠ „Ivan Gundulić“ u Novom Sadu

Mnogi odrasli mogu da se prisete vremena kada su u školu dolazili bajsom i kada su roditelji bezbrižno puštali decu da uživaju u vožnji i druženju sa drugarima. Međutim, vremena su se promenila, a bezbednost na biciklu i generalno u saobraćaju postaje osnovna briga svakog roditelja. Danas svedočimo prizorima gde roditelji dovoze decu u školu, gde se sve više koristi prevoz poput automobila i autobusa. Novi Sad je jedan od retkih gradova u Srbiji koji predstavlja raj za bicikliste i koji je poslednjih godina dosta uradio da unapredi kulturu korišćenja ovog prevoznog sredstva i razvije mrežu biciklističkih staza.

Kako su se stekli uslovi za bezbednu vožnju bicikla i najmlađih sugrađana, biciklistički klub „Novi Sad“ i OŠ „Ivan Gundulić“ sa Podbare, pokrenuli su projekat pod nazivom „Biciklom do škole“. Ideja je naišla na pozitivne komentare javnosti i oduševljenje osnovaca. Takođe, sama ideja za projekat se javila iz niza objektivnih okolnosti i potrebe da se deca edukuju i aktiviraju kako bi bili bezbedni i samostalni u saobraćaju. Za sada je reč o pilot projektu koji je realizovan u jednom odeljenju četvrtog razreda, s tendencijom da se u narednoj godini proširi na uzrast od 5. do 8. razreda, a teći će u pet faza:

1.Podela zaštitnih kaciga i svetlosne signalizacije

2.Teoretska predavanja o bezbednoj vožnji bicikla i poznavanju saobraćajnih propisa

3.Praktična obuka vožnje bicikla u gradu

4.Formiranje sekcije za biciklizam u okviru škole

5. Likovni i literarni konkurs sa temom bicikla

Đacima su svečano uručene kacige i svetlosna signalizacija, a ceo projekat je podržan od strane Agencije za bezbednost saobraćaja. Potom, obezbeđena su teorijska predavanja o bezbednoj vožnji kao i praktična obuka o vožnji u gradu, a najavljeno je i formiranje biciklističke sekcije u okviru škole i održavanje likovnih konkursa na temu bicikla.

Ovaj projekat ima brojne ciljeve, a samo neki od njih su posticaj dece da se bave fizičkom aktivnošću, promocija sporta, zdravog načina života i zaštite životne sredine, edukacija dece o bezbednoj vožnji bicikla u uslovima saobraćaja, usvajanje pravila za korišćenje zaštitne kacije i ostalo.

Studije su pokazale da 30 minuta vožnje bicikla do škole i nazad uveliko povećava sposobnost deteta da se fokusira na času. Vožnja bicikla predstavlja zdrav način da se stigne do škole. Svakako napominjemo da deca moraju da nauče da budu bezbedni u saobraćaju, a u tome će im pomoći pilot projekat koji je pokrenut.

Pravi je trenutak da promenimo navike i našu decu uputimo na korišćenje bicikla i u gradskim sredinama, jer mnogo je zabavnije nego voziti se autobusom ili autom.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije