loader image

GRADU NOVOM SADU URUČENO PRIZNANjE „NOVI SAD EVROPSKI GRAD ŠUMA“ OD STRANE EVROPSKOG ŠUMARSKOG INSTITUTA

Povodom obeležavanja 30. godišnjice Evropskog šumarskog instituta i otvaranja Godišnje konferencije 2023. u Novom Sadu, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić upriličio je prijem u Svečanoj sali Gradske kuće za delegaciju Evropskog šumarskog instituta (EFI).

Prijemu su prisustvovali Ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelene Begović, državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sare Pavkov i predstavnika pokrajinskih sekretarijata, univerziteta, fakulteta, instituta i učesnika konferencije.

„Izuzetna mi je čast što je Grad Novi Sad domaćin obeležavanja 30. godišnjice Evropskog instituta za šumarstvo i ovu konferenciju smatramo krunom naših aktivnosti u godini kada je Novi Sad proglašen za Evropski grad šuma. Velika je privilegija biti u porodici gradova poput Barselone, Praga, Osla, Sankt Petersburga, ali i obaveza da podignemo svest o značaju drveća i njegovom uticaju na čitav živi svet“, izjavio je gradonačelnik Đurić.

Gradonačelnik Đurić je istakao da Grad Novi Sad svakodnevno radi na polju unapređenja zelene infrastrukture, kvaliteta životne sredine i kvaliteta života građana, kao i da su prethodnom periodu preduzete su intenzivne aktivnosti na povećanju zelenih površina i unapređenja kvaliteta urbanih šuma, te da je danas oko 38% urbanog dela teritorije Grada Novog Sada pod zelenilom.

„Pred nama je veliki posao da održimo taj standard jer su nedavna nevremena bila pogubna po naš „zeleni fond“. Tokom dva olujna nevremena u julu mesecu oštećeno je ili uništeno više hiljada stabala na teritoriji Grada, samo u jednom danu nestalo je 200 hektara šume oko našeg Grada. Zato ove jeseni planiramo jednu od najvećih akcija sadnje u istoriji Novog Sada. Sa naučnim ustanovama i institucijama, pripremamo dugoročni plan za obnovu zelenila u Gradu, na način da se prilagodimo i smanjimo posledice klimatskih promena čiji smo i sami direktni svedoci“, dodao je gradonačelnik.

Prisutnima se obratio i privremeni direktor Evropskog šumarskog instituta, dr Robert Mavsar koji je istakao važnost obeležavanja jubileja, 30. godišnjice Evropskog šumarskog instituta u Gradu Novom Sadu te da je glavni cilj Instituta da unapredi istraživanja iz oblasti šumarstva na međunarodnom nivou i tom prilikom gradonačelniku Đuriću uručio nagradu i priznanje ,,Novi Sad evropski grad šuma 2023″.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović čestitala je Gradu Novom Sadu na uručenom, važnom priznanju i dodala da nauka, kao osnovna vrednost EFI-ja, igra presudnu ulogu u očuvanju i održivom upravljanju šumama, kao i da je ključna za razumevanje šumskih ekosistema.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sara Pavkov, istakla je u Republici Srbiji razvijeno više značajnih aktivnosti i projekata u cilju uspostavljanja nacionalnih mehanizama zaštite prirodnih resursa uključujući i šume kao resurs, ali i da je jedna od prioritetnih aktivnosti Vlade povećanje teritorije pod zaštićenim područjima, koja trenutno iznosi 8,36%, na 11% do 2025. godine.

Svake godine Evropski šumarski institut organizuje Godišnju konferenciju pod čijim okriljem se okupljaju predstavnici institucija članica ovog Instituta, ove godine, konferencija se održava u Novom Sadu od 20. do 22. septembra. Organizatori konferencije su Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Univerziteta u Novom Sadu, JP „Vojvodinašume“ i Grad Novi Sad.

 

Izvor: Gradske info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije