loader image

GODINA SLAVLJA NA NOVOSADSKOM SAJMU: Obeležavanje veka postojanja i najava jubilarnog 90.  Međunarodnog poljoprivrednog sajma

U Srbiji ne postoji čovek koji nije čuo za Novosadski sajam i manifestacije koje se organizuju pod njegovom kupolom. Priča o početku daleko poznate i priznate ustanove Novosadski sajam počela je pre jednog veka. Tačnije, avgusta meseca 1923. godine priređena je Prva novosadska izložba koja je označila početak organizovanja sajamskih priredbi u Novom Sadu.

Ideja koja je dovela do nastanka Novosadskog sajma potekla je od Đule Hajoša, koji je pokrenuo akciju za održavanje izložbi i sajmova zanatskih, industrijskih i poljoprivrednih proizvoda. Njegova zamisao, bila je podržana od strane grupa bogatih novosadskih preduzetnika što nas je dovelo do Prve trgovačke i zanatske izložbe ( od 11. do 26. avgusta 1923.) koja je organizovana u zgradi nekadašnje Državne mađarske katoličke gimnazije na Futoškom putu (današnja zgrada Srednje elektrotehničke škole).

Za 100 godina od osnivanja Novosadski sajam je aktivno učestvovao u kreiranju i realizaciji privrednog života grada Novog Sada. Brojni turisti, privrednici, izlagači, ljudi iz političkog i javnog života bili su svedoci jedne od mnogih sajamskih manifestacija koje su se uspešno organizovale kroz vreme.

Danas, imamo pravo da osećamo ponos kada govorimo o Novosadskom sajmu, ali niko ne poriče da je bilo teških dana koji su iza nas. Izgraditi ime i biti prepoznatljiv u moru manifestacija i sajamskih kuća je nešto na šta grad Novi Sad i njegovi sugrađani sa pravom treba da se ponose. Ako ste se pitali koja je najstarija sajamska kuća u Srbiji, tačan odgovor je Novosadski sajam. Istoriju pamtimo i poštujemo, stoga proslava veka postojanja koja nam dolazi ima značaj i za državu Srbiju. Novosadski sajam ne poznaje granice, van Novog Sada i Srbije je učvrstio svoje ime na mapi sajamskih dešavanja.

Istorijska činjenica: Novosadski sajam je 1958. godine primljen u Uniju međunarodnih sajmova u Solunu.

Vodeća sajamska kuća od prvog dana do danas razvijala se uzlaznom putanjom, a jubilarni rođendan dočekuje na prostor površine 226.000 m2 od čega je površina paviljona 60.000 kvadrata. Na Sajmištu je smešteno 37 hala. Najmodernija, opremljena po svetskim standardima je Hala “Master”, u kojoj je izlagački deo površine 5.970 m2. Kongresni centar Novosadskog sajma ukupne je površine 2.230 m2. U šest manjih i u Velikoj sali omogućeno je istovremeno organizovanje dva skupa za 1.000 i 350 ljudi.

Zanimljivosti: Znak Novosadskog sajma nastao je 1952. godine, a njegov autor je Ivko Milojević, akademski slikar i grafičar. Slovo S simbolizuje Sajam, a je asocijacija na mesto održavanja sajma, a to je Novi Sad. Kriva ispod  slova S označava Dunav koji protiče kroz grad, a krilatica na slovu predstavlja boga Merkura, zaštitnika trgovaca i zanatlija.

Zaštitni znak Novosadskog sajma je Međunarodni poljoprivredni sajam koji se istakao svojom različitošču i raznovrsnim programom. U tekućoj godini razlog za slavlje je jubilarno proslavljanje 90. Međunarodnog poljoprivrednog sajma koji će biti održan od 20. do 26. maja u tradicionalnom ruhu.

Istorijske činjenice: Od 14. do 18. marta 1935. godine u Novom Sadu otvoren je Prvi međunarodni poljoprivredni sajam, na prostoru prvobitnog varoškog sajma, u današnjoj Šumadijskoj ulici, a priredio ga je Savez poljoprivrednih udruženja Dunavske banovine i Akcionarsko društvo za izložbe i sajam uzoraka u Novom Sadu. Svečano ga je otvorio tadašnji ban Dunavske banovine Svetomir Matić, dok je pozdravni govor držao jedan od vodećih privrednika tog vremena Đorđe Dunđerski.

Prijava izlagača za poljoprivredni sajam je u toku, a više informacija možete pogledati na zvaničnom sajtu www.sajam.net. Veliki doprinos u realizaciji manifestacije i proslavi ima Zemlja partner, a ove godine je ta čast pripala Italiji.

Velika su očekivanja za maj mesec, a vredni organizatori će se potruditi kao i svake godine da sve prođe na zavidnom nivou. Srbija ima ogroman poljoprivredni potencijal za čiji će razvoj baš Novosadski sajam odigrati značajnu ulogu.

Potkovani znanjem i iskustvom Novosadski sajam je zakoračio u Novu godinu sa velikim planovima, koje će verujemo pratiti dobri rezultati, a mi ćemo tokom godine pratiti njihov uspeh i novosti.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije