loader image

Festival uličnih svirača – Gradić fest od 24. avgusta do 26. avgusta

Novosadski festival uličnih svirača počinje danas, u četvrtak i trajaće do subote, 26.avgusta, u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Jedan od najvećih besplatnih regionalnih festivala ulične umetnosti po 23. put se organizuje na ulicama Novog Sada. Ove godine slogan festivala je „Povedi“.

Prvi festival uličnih svirača odigrao se 2000. godine i od tada, pa sve do danas, na kraju leta obraduje Novosađane i njihove goste. Tokom letnje sezone Novi Sad je bio uporište brojnih kulturno –  zabavnih dešavanja, što će potvrditi i Festival uličnih svirača koji nam pred nama.

Festival pored muzičara okuplja i plesače, pozorišne trupe, performere, aktobate i predstavlja veliku umetničku radionicu na otvorenom. Pored umetnika koji dolaze iz svih delova Evrope, pruža se mogućnost i lokalnom stanovništvu da uzme aktivno učešće u kreiranju nove umetničke i urbane sredine.

Tačan program Gradića festa i više detalja možete pronaći na zvaničnom sajtu: Početna – Festival uličnih svirača | Gradić fest (ulicnisviraci.com)

I ove godine Festival organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ uz pomoć i pod pokroviteljstvom grada Novog Sada, Gradske uprave za privredu i Ministarstva kulture i informisanja. Takođe, prijatelji festivala, kao i medijska podrška i partneri festivala bez kojih ne bi uspeo da se realizuje, dali su svoj doprinos i podršku uličnoj umetnosti.

Otvaranje i tradicionalna povorka „Gradić festa“ počinje večeras u 19:30 h iz centra grada – ”Svemirski traktor” i  DJ MKDSL predvodiće paradu od raskrsnice Bulevara Mihajla Pupina i ulice Žarka Zrenjanina do Gradića. Na glavnoj bini ispred Beogradske kapije DJ MKDSL uvešće publiku u koncert Bojane Vunturišević. Povorku će pratiti i performeri, plesači i dinamični Rusty Brass Band iz Italije koji će svoj performans izvesti u starom autobusu „Londonac“. Prve festivalske večeri publika će na bini u Štrosmajerovoj ulici i na početku Beogradske moći da vidi strane i domaće performere i muzičare, program za decu. Festivalski program će početi ranije u podgrađu Petrovaradinske tvrđave sa programom za decu kada će od 19 sati nastupiti Famiglia Mirabel,EL LOREN – Pipe Bucket Drummer i Michele Roscica. busu „Londonac“. Još mnoga imena vrednih pažnje čine program dana otvaranja i ovogodišnjeg Gradić festa.

Pored muzičkog programa, u sklopu Gradića, u petak i subotu veče, publika će imati priliku da pogleda kratkometražne filmove iz selekcije sa Filmskog Fronta i dugometražne filmove „Oaza“ i „Do Daske“.

Iskoristite lepo vreme i poslednje letnje dane da ih provedete na ulicama našeg gada i uživate u bogatom i besplatnom programu iza koga stoji više od 200 izvođača iz Srbije i inostranstva.

Izmena u saobraćaju: Zbog održavanja festivala mnoge autobuske linije će privremeno promeniti trase. Privremeno se menjaju trase linija broj: 3, 3a, 6, 9, 9a, 60, 61, 62, 63, 64 i 69. Saobraćaj u Petrovaradinu biće zatvoren od 16 časova, 23. avgusta, do 16 časova, 27. avgusta.

 

Pobeda-info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije