loader image

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice: od 22. do 28. januara 2024.

Treća nedelje januara meseca, od 2007. godine u znaku je Evropske nedelja prevencije raka grlića materice. Inicijativa je potekla od Evropske asocijacije za borbu protiv raka grlića materice.

Ovogodišnja kampanja obeležava se od 22. do 28. januara pod sloganom „Zajedno protiv raka grlića materice“, a ima za cilj da žene svih životnih doba podstakne da razmišljaju u pravcu očuvanja svog reproduktivnog zdravlja, kao i da ih motiviše da u toku godine odvoje dan za posetu svom lekaru i obave neki od dostupnih preventivnih pregleda.

Ključ zdravlja je u prevenciji, a u slučaju reproduktivnog zdravlja ženske populacije, prevencijom se mogu blagovremeno otkriti promene i sprečiti dalji razvoj bolesti i njen krajnji fatalni ishod.

Srbija je na vrhu zemalja u Evropi po broju obolelih od ove vrste karcinoma. Svakog dana preminu dve žene od ove opake bolesti, a oko 1.500 žena dobije dijagnozu, od čega oko 700 žena izgubi bitku sa ovom bolesti. Za razliku od Srbije, Švedska je na putu eliminisanja raka grlića materice pre 2030. godine, a i Austrija nije daleko od nje.

Da ovu bolest ne treba ignorisati govori podatak da je četvrti najčešći rak kod žena u svetu. Medicina je dosta napredovala i rak grlića materice spada u izlečive bolesti ukoliko se otkrije na vreme.

U 99 posto slučajeva rak grlića materice posledica je HPV infekcije. Lekari kažu da produženo izlaganje određenim vrstama Humanog papiloma virusa (HPV) može biti glavni uzrok raka grlića materice. Radi se o veoma čestom virusu i prenosi se polnim putem. Većina žena ga ima u nekom trenutku svog života, ali se neće uvek manifestovati kao rak. Srbija spada u grupu zemalja u svetu u kojoj je uvedena vakcinacija protiv obolenja izazvanih Humanim papiloma virusima, o trošku države.

Pored vakcinacije kao prevencije (populacija dece),  važni su i skrining pregledi. Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice vrši je jednostavno i brzo, uzimanjem PAP testa (Papanikolau test). U pitanju je neinvanzivan test za žene koji utvrđuje da li postoje promene u ćelijama grlića materice. Pored PAP testa može se uraditi i HPV skrining test koji sa sigurnošću uvrđuje da li postoji HPV virus ili ne i to putem veoma senzitivne PCR tehnike, a nakon toga i HPV test genotipizacije kojima se otkriva genotip virusa koji spada u visoko ili srednje rizične grupe.

Jedan od razloga zastupljenosti ove bolesti kod nas je taj što prva faza bolesti nije praćena sa simptomima ili su oni nespecifični, pa se gotovo 2/3 žena javi ginekologu kada je bolest uzela maha. Tada proces lečenja podrazumeva operativni zahvat i primenu radioterapije. Većina ovih slučajeva se mogla sprečiti da je bolest otkrivena u prvoj fazi i da se na vreme pristupilo lečenju.

U susret Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, u Beogradu je tokom prošle nedelje potpisana Deklaracija protiv raka grlića materice od strane ministarke zdravlja prof. dr Danice Grujičić, direktorke RFZO prof. dr Sanje Radojević, direktorke Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ dr Verica Jovanović, Gorica Đokić ispred Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“ i dr Mima Fazlagić iz Udruženja žena „Naša Aska“. Ovom deklaracijom podržana je inicijativa koju je pokrenula Nacionalna alijansa „Veličanstvene“ za podizanje svesti žena o raku grlića materice i načinima primarne i sekundarne zaštite.

Svetska zdravstvena organizacija usvojila je globalnu strategiju i akcioni plan za eliminaciju raka grlića materice, a ciljevi koji su postavljeni su:

        do 2030. godine, 90 posto devojčiča uzrasta 15 godina bi trebalo da bude vakcinisano protiv HPV virusa.

        70 posto žena treba da bude obuhvaćeno skriningom za rano otkrivanje raka grlića materice

        90 posto žena treba na vreme da uđe u protokol lečenja.

(gore navedeno je u planu države Srbije i deo je potpisane Deklaracije)

Ispunjavanjem ovih ciljeva dovešće do eliminisanja raka grlića materice.

Svi građani – žene, roditelji, mladi ljudi, treba da budu informisani o uzrocima raka grlića materice i o prevenciji. Bitan korak je imunizacija kojom se sprečava oko 90 odsto karcinoma grlića materice i koja je jedna od dve preventivne mere za sprečavanje ove bolesti. Druga mera su redovni preventivni ginekološki pregledi, koji omogućavaju pravovremeno prepoznavanje prekanceroznih lezija, u fazi kada postoji mogućnost uspešnog lečenja.

Brinite o vašem zdravlju i posetite vašeg ginekologa.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije