loader image

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Sećanje na prvi broj srpskog književnog časopica „Danica“

Na današnji dan, pre 164 godine, tačnije 20. februara 1860. godine na ulicama Novog Sada pojavio se prvi broj časopisa „Danica“ koji je imao važnu ulogu u razvoju umetničkog realizma.

List za zabavu i književnost „Danica“ nastao je prema ideji Đorđa Popovića, pravnika, publiciste i književnika, koga su podržali učeni i ugledni ljudi toga vremena. Koliko je njegovo ime urezano u časopis govori nadimak Daničar koji mu je dodeljen.
Pod njegovor uredničkom palicom časopis je izlazio u periodu od februara 1860. godine do 20. avgusta 1872. godine, sa kratkim prekidom izdavanja u vremenu od avgusta 1871. do maja 1872. godine. Časopis je izlazio tri puta mesečno, a kao izdavač se potpisuje Episkopska pečatnja i štampan je pravopisom Vuka Stefanovića Karadžića.

Ubzo po izlasku „Danica“ postaje najčitaniji list, a kako i ne bi kada je čitalačka publika vapila za štivom u kojem će imati raznovrsne pripovetke, novele, stihove najuglednijih srpskih pesnika, ali i životopise, putopise i istorijske članke.

Imena autora koja su doprinela bogatom sadržaju lista „Danica“ su: Jovan Jovanović Zmaj, Ilija Ognjanović, Đorđe Rajković, Damjan Pavlović, Kosta Rukavac, Novak Radonjić, Jovan Subotić, Laza Kostić, Đura Jakšić, Jovan Ilić, Jakov Ignjatović i drugi.
Kroz istoriju, čitanje časopisa/novina bilo je namenjeno muškarcima. Testovi su bili na temu politike ili ekonomije. Međutim, vremenom se pojavljuju i časopici za žene, koje su masovno počele da rade na svom obrazovanju i pismenosti. Jedan od takvih časopisa je „Danica“. Dame svih generacija, obrazovnog profila i društvenog statuta pronalazile su se u rubrikama zabavnog i edukativnog karaktera. Čitajući i zabavljajući se, one su učile kako da budu dobre žene, domaćice, kako da budu „dobre Srpkinje”, a to je bila ideja koju je urednik „Danice” i imao.
Poslednjih godinu dana postojanja, „Danicu“ je uređivao književnik Đorđe Rajković. Zbog neslaganja sa novim urednikom, najbolji književnici su prekinuli saradnju, te je značaj „Danice“ opao u društvu i ukinuta je 20. avgusta 1872. godine.

Originalna izdanja „Danice“ danas se čuvaju u biblioteci Matice srpske u Novom Sadu.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije