loader image

DEČIJI OSMEH NA ULICAMA GRADA: Počele su Zmajeve dečije igre

Tradicionalni dečiji festival „Zmajeve dečije igre“ počeo je juče, 5.juna programom u Sremskoj Kamenici. Junski program Zmajevih dečijih igara, održaće se ove godine 66.put, u Novom Sadu i okolini od 5. do 11. juna.

Pred nama je najveći festival stvaralaštva u Jugoistočnoj Evropi i najstariji festival te vrste u Evropi. U pitanju je jedinstven festival stvaralaštva za decu i mlade, u okrivu kojeg i profesionalni umetnici i najmlađi imaju priliku da predstave sopstvene umetničke veštine. Festival je dobio ime po Jovanu Jovanoviću Zmaju, jednom od najpoznatijih srpskih pesnika i pisaca dečije književnosti, a festival se održava svake godine u junu i decembru u Novom Sadu.

Slogan ovogodišnje manifestacije je Zmajev stih „Svaka zvezda ima svoga puta“. Učešće u programu uzeće više od 4.000 dece i mladih sa svojim mentorima, a više od stotinu različitih umetničkih sadržaja uvršteno je u program, gde će na brojnim lokacijama otvorenog i zatvorenog tipa, ljubitelji festivala biti u prilici da pogledaju program.

Sinoć je Trg republike, postao Dečiji trg i  jedna od lokacija na kojima se održava program festivala. Trg su preplavili dečiji osmesi i upriličeni su muzički i plasni nastupi dece i mladih: Muzički centar „Bubamara” iz Bečeja, Dečiji hor „Zvončići” iz Novog Sada i Udruženje „Kolegijum” ,muzičko zabavište „Sanjalice” iz Zrenjanina, osnovne škole „Ilija Birčanin”, odeljenje 3/2 iz Zemun polja, „Dušan Jerković” i „Petar Kočić” iz Inđije, Hor „Piccolo” iz Sremske Mitrovice,„Melodies”, Društvo mladih muzičara „INSTRUMENTAL” u saradnji sa udruženjima „Mladi muzički ton”, „ZAUUM” i PU „DREAMLAND” iz Novog Sada, program vodi Kreativni studio Čarolija.

Detaljan i tačan program možete pogledati na internet stranici festivala: Programska-knjizica_2023_online.pdf (zmajevedecjeigre.org.rs)

U Evropi nema festivala za decu koji je raznovrsniji i stariji od Zmajević dečijih igara, stoga nema izgovora da ne posetite manifestaciju već od danas, jer na taj način ime našeg velikog pesnika, humaniste i rodoljuba, čika Jove Zmaja neće otići  u zaborav.

Realizaciju 66. Junskih programa Zmajevih dečjih igara pomogli su: Grad Novi Sad, Ministarstvo kultrure RS, Matica srpska, Gradska biblioteka u Novom Sadu, Muzej Grada Novog Sada, Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj”, Sremska Kamenica, Osnovna škola „Dositej Obradović” Novi Sad, Osnovna škola „Jovan Popović” Novi Sad, Osnovna škola „Petefi Šandor” Novi Sad, Osnovna škola „Nikola Tesla” Novi Sad, Osnovna škola „Jovan Dučić” Petrovaradin, Škola za dizajn „Bogdan Šuput” Novi Sad, Pozorište mladih Novi Sad, Novosadsko pozorište, Udruženje za pomoć MNRO Novog Sada, Pozorište lutaka Niš, Radio televizija Srbije, IK Laguna, Beograd, Kreativni centar, Beograd, JKP Parking servis, Novi Sad, JKP Gradsko zelenilo, Novi Sad, Nacionalni park „Fruška Gora”, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost  AP Vojvodine, Biorol, Novi Kneževac, Put-invest, Novi Sad SPC „Vojvodina” Novi Sad, Mreža kulturnih stanica Novog Sada JGSP, Novi Sad Info media group, Beograd.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije