loader image

Dani organskih farmi u Novom Sadu

Organski proizvođači prvi put su organizovali Dane organskih farmi, u Katoličkoj porti u Novom Sadu. Ove godine, ministarstvo poljoprivrede povećalo je subvencije po hektaru za organsku proizvodnju sa 28 hiljada na 63 hiljade dinara. Organski proizvođači kažu da je ta mera dobra i da bi trebalo da podstakne mlade da počnu da se bave takvom proizvodnjom.

Dvanaest proizvođača je izložilo svoje proizvode, tako da su posetioci mogli da kupe, između ostalog, organski med, bamiju, kukuruz, lešnike, kao i sveže i prerađeno organsko voće i povrće.

Nada Letić sa Čeneja već se trinaest godina bavi organskom proizvodnjom i, kako ističe, sve što proizvede na dva hektara to i proda.

Nada ističe da je podrška Grada Novog Sada velika jer je za organsku proizvodnju iz gradskog budžeta izdvojeno sedam miliona dinara.

Takođe, refundiraju se troškovi sertifikacije semenskog i sadnog materijala, kao i ostali inputi koji se tiču same proizvodnje.

A povećane državne subvencije po hektaru sa 28.000 na 63.000 dinara organski proizvođači pozdravljaju.

Manifestacija Dani organskih farmi biće ponovo održana u Novom Sadu, u sredu i četvrtak, 13. i 14. septembra, od 14 do 20 časova.

 

Izvor: RTV

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije