loader image

Danas slavimo najradosniji hrišćanski praznik – BOŽIĆ

“Ona će roditi sina, a vi ćete mu dati ime Isus, jer će spasiti svoj narod od svojih greha.“ (Sveto Jevanđelje po Mateju)

Božić je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika koji simbolizuje dolazak sina Božijeg na zemlju, rođenje Isusa Hrista. Hrišćani ga proslavljaju 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, dok kod pravoslavnih vernika koji se pridržavaju julijanskog kalendara, Božić se obeležava 7. januara.

Prema Bibliji, Isus Hrist je sin Božiji kojeg je rodila Devica Marija blagodaću Svetog
Duha. Isus je rođen u Vitlejemu u pećini. Anđeli su prvi saznali za vest o rođenju i prvi su videli dete. Sa velikom radošću vest su proširili, a zvezda repatica je dovela mudrace, Sveta tri kralja do Isusa. Božić je praznik koji okuplja celu porodicu. Ovaj najradosniji praznik obiluje brojnim običajima koji traju danima i to je najsvečaniji i najradosniji praznični deo godine. S obzirom da predstavlja rođenje novog života, Božic se svrstava i u dečiji praznik, praznik detinjstva i roditeljstva. Na Božic pre svitanja zvone zvona u pravoslavnim hramovima. Domaćin i ukućani oblače svečana odela i odlaze u crkvu na jutarnju Božićnu liturgiju.

Da bi se pravoslavni hrišćani dostojno pripremili za doček Božića, prethodi post koji traje četrdeset dana. Praznik se uvek proslavlja 7. januara i to je prvi  mrsni dan nakon pričešća, a trpeza je bogata. U nekim mestima kako bi se omrsili na dan Božića uzima se parče sira i gutljaj vina. Ljudi se pozdravljaju recima: “Hristos se rodi”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi.”

Zastupljeno je verovanje da se na današnji sveti praznik, svi oni koji su bili u svađi trebalo da se izmire i oproste jedni drugima. Običaj je da se na Božic ne ide u goste, ali izuzetak je položajnik koji je prvi i jedini gost u kući. Položajnik je osoba čistog srca, jer donosi u kucu sreću, napredak, ljubav i radost. Domaćin kuće posluži položajnika i daruje ga prikladnim darovima. Vredne ruke domaćice u rano Božićno jutro mese česnicu. U nju se stavlja novčić. Prilikom lomljenja česnice onaj koji nađe novčić biće srećan cele godine. Samom činu traženja parice u česnici raduju se svi ukućani, a posebno deca. Upravo za trpezarijskim stolom, koji obiluje bogatom trpezom čestita se današnji praznik. Sama trpeza ne može se zamisliti bez tradicionalnih jela koje su još naše bake pripremale. Miris suvog mesa, sarme, pečenja, kajmaka, cicvare, domaćih kolača, čini site i radošću ispunjenje ukućane.

Božić treba provesti onako kako bismo hteli da provedemo čitavu godinu, a jedan od običaja nas uči da započnemo radove kako bismo ih dobro i uspešno radili tokom cele godine. Dočekajmo Božić čistog srca i duše i sa verom u Isusa Hrista Božijeg Sina. Volite i praštajte. Radujte se i budite dobri prema sebi i drugima.

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je na praznik Rođenja Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista, u ponoć, služio svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru.

Portal „Pobeda – info“ svim pravoslavnim vernicima želi srećan i blagosloven Božić –Mir Božiji, Hristos se rodi.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije