loader image

DANAS POČINJE BOŽIĆNI POST

„Postom braćo i sestre. Eto, Sveta Crkva je odredila šestonedeljni post pred Božić. Zašto? Zato što se javlja Bog na zemlji. Kako da ga sretneš, ako postom ne očistiš dušu svoju prljavu i grešnu?

Kako da Ga sretneš, ako ljubavlju ne ispuniš dušu svoju i ne ukrasiš? Kako da Ga sretneš, ako molitvom dušu svoju ne opaješ, ne ometeš, ne očistiš, ne uzneseš? Kako da Ga sretneš, ako dušu svoju ne ispuniš evanđeljskim vrlinama“? – Sveti Justin Ćelijski

Pravoslavni vernici danas započinju Božićni post, koji će trajati tačno 40 dana ili 6 nedelja. Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra, a trajaće do proslave najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića.

Post u   Pravoslavnoj veri zauzima veoma važno mesto i bez njega nema napretka ni u jednoj hrišćanskoj vrlini. Postoji nekoliko postova koje smo dužni da postimo, i to su: Božićni post, Veliki (Časni) post, Petrovski post, Gospojinski post, sreda  i petak.

Božićni post ima svrhu da vernike spremi za dostojno slavljenje rođenja Gospoda Isusa Hrista – Božić. Uoči Božića, na Badnji dan, čak i oni koji ne poste neće mrsiti jer je Badnje veče duboko ukorenjeno u narodnoj tradiciji. Post je mnogo više od odricanja od masne hrane (meso, jaje, mesne prerađevine, mleko). Post je i uzdržanje od svakog zla i greha, koje podrazumeva i pojačano činjenje dobra i molitve, kao i druga dela ljubavi prema Bogu i bližnjima. Telo se čisti i osvećuje uzdržanjem od hrane i pića, a duša molitvama i čitanjem Svetog pisma. Post se zasniva na primeru samog Isusa Hrista, koji je na hlebu i vodi postio 40 dana pre nego što se suočio sa satanom. Pravila posta nalažu da se posti strogo na vodi, sredom i petkom, dok su ponedeljkom, utorkom i četvrtkom ulje i vino dozvoljeni, a subotom i nedeljom se jede i riba.

Postimo i radujmo se, jer veliki praznik Božić ide, da svi ljudi čuju i vide, da Bog u Hristu čovek postade da nas opet u Raj uvede. Srećan i blagosloven početak Božićnog posta.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije