loader image

DANAS JE VASKRS –  NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK

Jovan 11:25-26

Isus joj je rekao: „Ja sam Vaskrsenje i život: Onaj koji veruje u mene će živeti, iako umre, a ko god da živi i veruje u mene nikada neće umreti.“

Vernici koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo po Julijanskom kalendaru danas slave Vaskrs.

Vaskrs je najstariji i najradosniji praznik u hrišćanstvu, Dan Hristovog vaskrsnuća. U pitanju je takozvani „pokretni“ praznik, što znači da se datum obeležavanja menja svake godine, međutim uvek pada u nedelju. Na taj dan, Isus Hristos je vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji darivao večni život.

Obeležavanje pravoslavnog Vaskrsa i sećanje na Hristovu žrtvu traje tri dana, a počinje na Veliki petak kada je Hristos razapet na Golgoti, a treći dan je Vaskrsao. Kada svane Dan Isusovog vaskrsenja, sa svih pravoslavnih hramova čuju se zvona koja najavljuju dolazak velikog praznika i koja slave Božijeg sina, Isusa. Na dan Vaskrsa, vernici odlaze u crkvu, slušaju propoved sveštenika i zajedno slave vaskrsenje. Nakon liturgije, sabran narod se međusobno pozdravlja tradicionalnim rečima: Hristos Vaskrse – Vaistinu Vaskrse.

Sledeći čin u proslavi praznika, nakon obilaska hrama Božijeg je okupljanje porodice i prijatelja uz svečanu i bogatu vaskršnju trpezu. Nakon višenedeljnog posta, sprema se bogata mrsna trpeza, pečenica, pogača, a posebno mesto za svečanim stolom zauzima korpica koju krase farbana jaja. Toga dana, domaćin kuće pali sveću, okadi prostor i blagoslovi svoje ukućane uz molitvu. Vaskršnje jaje prvi uzima domaćin, a za njim i svi ostali ukućani. Tada nastaje veselje i takmičenje čije je jaje najjače i to predstavlja veliku radost za decu. Takođe, deca se jednako tako raduju i paketićima koje im je ostavio zeka sakrivene (običaj došao sa Zapada Evrope). Ukoliko gosti dođu nenajavljeni, prvo se daruju sa vaskršnjim jajima, a tek onda sedaju za bogatu trpezu.

Noć uoči najave vaskrsnuća Isusovog valja ostati budan, a isto tako poraniti sa svitanjem, kako bismo cele godine bili vredni i orni. Pošto crveno jaje simbolizuje radost, decu valja dotaći crvenim jajetom kako bi bila crvena, zdrava i vesela tokom cele godine.

Ovo je dan kada se svi zbližavamo sa voljenima. Praštamo dragim ljudima, zaboravljamo loše i slavimo život.

Portal Pobeda – info svim vernicima koji slave Vaskrs želi srećan paznik. Hristos Vaskrse!

Pobeda-info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije