loader image

DANAS JE OGNJENA MARIJA

Akatist Svetoj Marini

„Tebi, hrabroj nevesti Hristovoj, koja si izabrana da neizrecivu slavu Božiju objaviš svim veličanstvenim stvorenjima, usrdnu molitvu uznosimo i molimo te da pogledaš i na nas nedostojne, i da nam pomogneš da se očistimo od greha, da duše vrlinama obložimo i da u Carstvo Nebesko uđemo, kako bi mogli da kličemo: Raduj se sveta Velikomučenice Marina, razgori naša srca ognjem Božanske ljubavi“.

Pravoslavni narod danas, 30. jula obeležava veliki praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. U narodu vlada veliko strahopoštovanje prema velikoj svetiteljki velikomučenici Marini, iako u crkvenom kalendaru nije označen datum crvenim slovom. Brojni običaji i verovanja su vezani za današnji dan, a jedan od njih je da se danas ne valja ništa raditi, ni u kući, ni na polju, a takođe verovanje kaže treba izbegavati kupanje na rekama, ali i pranje kose.

Prema narodnom predanju Ilija Gromovnik je imao dve sestre Marije – stariju Blagu i mlađu Ognjenu. Ilija bije gromom, Ognjena ognjem, a Blaga vetrom raspiruje. Sveti Ilija se praznuje 2. avgusta, a Blaga Marija, 4.avgusta.

Sveta velikomučenica Marina, je rođena krajem trećeg veka, u Južnoj Anadoliji, u Antiohiji. Odrasla je uz svoju dadilju od koje je slušala o Isusovom životu, te se još kao devojčica zarekla da će mu zavetovati život i da se neće udavati. Njena porodica bila je neznabožačka, i zbog toga je se otac odrekao kada se u 12. godini krstila. Svoj život posvetila je Hristu, i iz tog razloga bila je surovo mučena. Posečena je mačem u 16. godini, a njene mošti smatraju se čudotvornim i isceliteljskim, pa su oduvek poštovane. Njeno stradanje preobratilo je u hrišćanstvo oko 15.000 ljudi.

Deo moštiju svete mučenice Marine čuvaju se u svetogorskom manastiru Vatoped, kao i manastiru Sv. Marine na planini Lango, na albanskoj strani Ohridskog jezera, posvećemo ovoj svetiteljki.

Ognjenu Mariju borca za hrišćansku veru i zaštitnicu žena jedan broj porodica obeležava kako krsnu slavu, a i pojedini hramovi širom pravoslavnog sveta obeležavaju ovaj dan kao slavu hrama.

Portal Pobeda info svima koji slave želi srećnu slavu, a Marinama i Marijama neka je srećan imendan.

Pobeda-info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije