loader image

Danas je Međunarodni dan Roma: BAHTALO ROMANO DJE

Širom sveta, gde god žive Romi i Romkinje, svakog 8. aprila, od 1990. godine, obeležava se Međunarodni rad Roma.

Pre početka obeležavanja međunarodnog dana Roma, 1971. godine odigrao se prvi veliki Kongres u Londonu na kome su učestvovali predstavnici romske zajednice iz preko 20 zemalja sveta i predstavnici iz Indije. Na pomenutom skupu romske zajednice donešene su važne odluke, a upravo to je bio povod da, dve decenije kasnije, na četvrtom Svetskom kongresu po redu i formalno bude ustanovljen Dan Roma.

U Londonu su usvojene odluke o nekim od ključnih elemenata identiteta Roma. Donete su odluke o nacionalnom imenu Roma, kao i o zastavi i himni. Zastava Roma se sastoji od plave i zelene pozadine, koja simbolizuje nebo i zemlju. Takođe, sadrži crvenu „čakru“ ili točak, koja se nalazi na sredini i predstavlja stalno kretanje, ali i napredak. Učesnici Kongresa odlučili su da će pesma „Đelem, Đelem“ koja se zasniva na tradicionalnoj romskoj melodiji biti himna romskog naroda. U prevodu „Đelem, đelem“ znači „Išao sam, išao sam“,a tekst je napisao Žarko Jovanović.

Danas je prilika da romski narod koji, kao nacionalna manjina živi u brojnim državama, na ovaj dan dobije medijski prostor, da se skrene pažnja, da se ukaže na njihov položaj i podigne svest o problemima sa kojima se suočavaju.

U Evropi živi oko 12 miliona Roma, u okviru Evropske unije najviše ih ima u Rumunija, a van granica EU, najviše su naseljeni na prostoru Turske. U Republici Srbiji romska nacionalna zajednica broji 131.936. pripadnika.

Romi su tradicionalni nomadski narod,a veruje se da potiču iz Indije i pored činjenice da je njihovo poreklo vekovima obavijeno velom tajne. Naselili su se širom sveta, a početkom 14. veka su došli na Balkan. Veliki broj Roma se doselio na područje Vojvodine u 17. i 18. veku. Tokom Drugog svetskog rata, Romi su, zajedno sa Jevrejima, bili progonjeni od strane Sila Osovine. Romi su kroz istoriju jedan najprogonjenijih naroda u Evropi, pa i šire, koji živi na marginama društva. Od masovnog naseljavanja na Starom kontinentu bili su bačeni u roblje, pogubljeni su na najbrutalnije načine, a njihovo stradanje je kulminiralo u Drugom svetsko ratu. Nemačka i saveznici, pokušali su da izbrišu Rome s lica zemlje, a u tome su zamalo i uspeli.

U društvu i našoj zajednici i dan danas postoje predrasude o ovom narodu. Mislimo da se večito sele, da kradu, da su prljavi, da su skloni kriminalu. Romi kao narod imaju svoju kulturu, tradiciju, jezik i prava. Pravo na život, pravo na rad, pravo na dostojanstvo, pravo na školovanje i druga ljudska prava. Vrlo često na tu činjenicu zaboravljamo i prema Romima, našim komšijama odnosimo se sa dozom predrasuda.

Mi moramo učiniti dosta toga kako bi Romi ostvarili svoja prava i kako bi se poboljšao njihov socijalni status uključujući obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Ali, i pobošljanje uslova stanovanja i zapošljavanje je podjednako bitno.

Na Međunarodni dan Roma možemo konstatovati da je mnogo urađeno i da se radi na smanjenju diskriminacije, a do najvećeg napretka je došlo u sistemu obrazovanja. Položaj romske zajednice se u našoj državi se iz godine u godinu unapređuje i Romi u Srbiji žive bolje nego u zemljama Evrope i regiona.

Država Srbija je kroz normativne akte, kao što je Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za period 2022-2030. godine i prateći Akcioni plan, poboljšala njihov položaj i uradila dosta na njihovoj integraciji u društvu. Romi u Srbiji imaju pravo na svoj jezik i pismo, a deca mogu da uče u školi romski jezik kao izborni.

Od brojnih problema sa kojima se suočavaju, a koji su danas sve manje prisutni, jeste obrazovanje. Obrazovanje je preduslov za promenu uslova u kojima živi većina Roma. Obrazovanjem se iskorenjuje siromaštvo. Ranije je mladim Romima obrazovanje bilo uskraćeno kako zbog siromaštva, tako i zbog predrasuda njihovih porodica o tome da je dovoljno samo osnovnoškolsko obrazovanje. Danas Romi i Romkinje završavaju srednje obrazovanje i stiču visoko obrazovanje.

Školovanje koje nekada romskoj zajednici nije bilo na umu, pada u zaborav i problem obrazovanja  je gotovo iskorenjen. Sledeći korak je zapošljavanje Roma. Danas se Romi zapošljavaju u preduzećima gde ostvaruju pravo na zaradu pod jednakim uslovima kao i drugi. Oni imaju veliki doprinos da naša zemlja bude uređena.

Svim pripadnicima romske zajednice želimo da čestitamo Međunarodni dan Roma.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije