loader image

DANAS JE LAZAREVA SUBOTA – VRBICA

d pravoslavnih hrišćana i Srpske pravoslavne crkve u toku je najstrožiji Veliki časni post ili Vaskršnji post koji nas priprema za doček Vaskrsa. Vernici su u šestoj nedelji posta koja se naziva i Cvetna nedelja po prazniku Cveti.

Danas, u subotu, vernici praznuju Lazarevu subotu, osam dana pred Uskrs u spomen na pravednog Lazara, sledbenika Hristovog koga je Božiji sin vaskrsnuo iz mrtvih. U narodu je današnji praznik poznat i kao Vrbica i posebno mu se raduju mališali iz više razloga.

Crkvene porte na današnji dan biće ispunjene vernicima i dečijom grajom. Roditelji svečano oblače svoju decu i odlaze u crkvu na službu. Zatim kupuju deci zvončiće koje stavljaju oko vrata, a danas se prave i venčići.  Najmlađi pevaju pesmice uz venčiće i zvuk zvončića koje nose. Venac napravljen od vrbice koji deca nose na glavi simbolizuje onaj venac koji je Hristos nosio, trnov venac, kada je pošao na samu golgotu i svoje stradanje. Takođe, mlade vrbove grane sveštenik deli vernicima, koji ih potom odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila.

Verujemo da su vam poznati običaji na Vrbicu i da svečano učestvujete u današnjem verskom prazniku, ali da li ste znali priču o Lazaru i Isusovom čudu kojeg se danas sećamo.

Smatra se da je na današnji dan Isus vaskrsao Lazara iz mrtvih i stoga Crkva i vernici danas slave Lazarevu subotu. Praznik pada uvek subotom, dan uoči praznika Cveti. Sa ovim danom počinju veliki Vaskršnji praznici.  Ovaj sveti dan je ustanovljen u Jerusalimu krajem IV veka. Nakon vaskrsenja, Lazar je bio episkop na Kipru. Živeo još oko trideset godina i prema predanjima nikad se više nije nasmejao, večito žaleći za raspetim Hristom. Lazarevo ime ima jaku simboliku, na jevrejkom jeziku „El – azar“ znači „Bog je pomogao“. Samo ustajanje – vaskrsenja Lazarevo iz groba po naredbi Isusa Hrista smatra se pobedom života nad smrti. Lazarevo oživljavanje je ujedno i  poslednje Isusovo čudo na zemlji. Mošti Lazara počivaju u Carigradu, gde su prenete 890. godine sa Kipra. U Kitonu kod Larnake, gde su ranije boravili ostaci, stajala je nadgrobna ploča sa natpisom „Hristov prijatelj“.

Porodice obeležavaju praznik Lazarevu subotu uz goste i posnu trpezu.

Portal Pobeda – info želi srećnu krsnu slavu Lazarevu subotu.

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije