loader image

DANAS JE DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE – 15. SEPTEMBAR

Republika Srbija i Republika Srpska, danas, četvrtu godinu zaredom, obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

U kalendar zajedničkih praznika, upisan je 15. septembar za Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kada se obeležava i godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu, 1918. godine. U pitanju je državni praznik i obeležava se kao radni dan. Povodom današnjeg dana u svim gradovima i opštinama u Srbiji i Srpskoj, najznačajnije institucije, zgrade javnih službi, trgovi i centralne ulice, osvanule su u bojama srpske zastave.

Prethodnih dana su tekle pripreme za današnji praznik i mogli smo da svedočimo postavljanju zastava na trgovima, bulevarima, pojedinih stambenim zgradama i kućama kao znak poštovanja prema nacionalnom simbolu.

I danas se sećamo prve zvanične svečane proslave današnjeg praznika koja je upriličena 2021. godine u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji u prisustvu velikog broja građana.

Svečano obeležavanje nastavlja se i ove godine. Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić prisustvovaće obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Sportskoj hali Čair u Nišu, u 18 časova. Neposredne pre toga, u sklopu obeležavanja praznika biće upriličen prikaz naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije u kompleksu Niške tvrđave, sa početkom u 16 časova.

Svim građanima Republike Srbije i Republike Srpske i svim Srbima u rasejanju, čestitamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, uz stihove rodoljubive pesme čuvenog pesnika Laze Kostića, „Himna srpskoj zastavi“. Budimo ponosni na svoje pretke i poreklo.

Zastavo moja, zastavo trojna,

svijeno srce naroda bojna,

zar već u tvojim bojama spava

crvena krvca i krvca plava?

O čemu snivaš kad se ne njijaš?

Je l te rođeno koplje probolo,

te od beline rođene svijaš

samrtni pokrov na telo golo?

Zastavo moja, zastavo trojna,

svijeno srce naroda bojna,

o čemu snivaš?…  – Laza Kostić

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije