loader image

DANAS JE BOGOJAVLJENJE: BOG SE JAVI – VAISTINU SE JAVI

U danima za nama pravoslavni vernici proslavili su rođenje Isusa Hrista, sina Božijeg, a danas Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležava veliki praznik, Bogojavljenje. Danas se praznuje uspomena na čin krštenja Hrista na reci Jordan od strane Jovana Krstitelja i javljanja Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji, Njega poslušajte“.

U prvim vekovima hrišćanstva, ovaj praznik se proslavljao zajedno sa praznikom rođenja Isusa Hrisa, Božićem. Međutim, nešto kasnije zbog svoje važnosti ovaj praznik počinje da se slavi odvojeno od Božića.

Bogojavljenju, koji se obeležava 19. januara, prethodi zimski Krstovdan kada se slavi uspomena na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi. Praznik se vezuje za Bogojavljenje i krštenje Isusa Hristosa, kao i za dan posvećen Svetom Jovanu Krstitelju, koji je i krstio sina Božijeg u reci Jordanu.
Bogojavljenje je poslednji dan u ciklusu Božićnih praznika i važi za jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se veruje da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vere. Zbog toga taj dan zovemo Bogojavljanje.

Kada je Isus napunio trideset godina došao je na reku Jordan da ga Jovan Krstitelj koji je krštavao ljude, pripremajući ih za dolazak Mesije, krsti. Predanje kaže da je Jovan prepoznao Mesiju u Isusu koji je došao na Jordan da se krsti, a jevanđelisti su zapisali njegove reči: „Ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni“. Isus mu odgovori:“Ostavi sad to, jer nam treba ispuniti svaku pravdu“. Posle ovih reči Hristos uđe u Jordan. Tada se nad njim otvori nebo i Duh Sveti siđe na Isusa u vidu goluba. Istovremeno sa neba se čuo glas Boga Oca koji je rekao:“Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji. Nega poslušajte“. Posle krštenja Isus Hristos je otišao u pustinju da se postom i molitvom pripremi za svoj Bogočovečanski rad. U pustinji je proveo četrdeset dana, pa je potom počeo da propovada svoju Božansku nauku. Isus Hristos, živeo je ovozemaljski život još tri godine nakon krštenja, ispunivši svoju misiju iskupljenja ljudskog roda od praroditeljskog greha.
Na ovaj sveti dan u hramovima i crkvama se osveštava vodica koja se smatra lekovitom i zaštitom od nečistih sila.Vernici dolaze u hram, uzimaju vodu i nose u svoj dom. Ta, svata voda – Bogojavljenska čuva se u domu tokom cele godine kao velika svetinja, a koristi se samo u velikoj nuždi.
Verski praznici u našem narodu praćeni su brojnim običajima i verovanju.
U narodu je rašireno verovanje da se, u noći uoči Bogojavljenja, tačno u ponoć, nebo otvara i Bog javlja ljudima. Tom prilikom treba da se pogleda u nebo i zamisle želje za koje se veruje da će se sigurno ostvariti.
Tačno u podne u mnogim mestima od strane eparhija i parohija organizuje se tradicionalno plivanje za Časni krst.
U Novom Sadu nadmetanju u plivanju za Bogojavljenski krst tradicionalno će se održati na reci Dunav, u Sremskoj Кamenici. Ovom događaju prethodiće Liturgija koja će biti održana u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sremskoj Кamenici, sa početkom u 9.30 časova, kojoj će prisustvovati gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.
Takođe, na Kosovu i Metohiji se drži po vere, običaja i tradicije. Na jezeru Gazivode organizovaće se Bogojavljensko plivanje za Časni krst.

Portal POBEDA – INFO svim pravoslavnim vernicima želi srećno Bogojavljenje Gospodnje uz pozdrav: BOG SE JAVI!

Pobeda -info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije