loader image

„Dan vina i ljubavi“: Sveti Trifun – 14. februar

Svake godine, na današnji dan postavlja se isto pitanje, a ono glasi: Da li obeležavate Dan zaljubljenih ili Svetog Trifuna?

Mi se nećemo baviti podelama, jer je planeta Zemlja širokog srca za sve nas, nego ćemo ukazati na današnji dan koji proslavljaju hrišaćani širom sveta.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetog mučenika Trifuna, zaštitnika mnogih zanata, a posebno se u narodu ističe kao zaštitnik vinograda. Zapadni svet i pripadnici katoličke veroispovesti na ovaj dan obeležavaju Svetog Valentina i Dan zaljubljenih. Kako god, reč je o datumu punom simbolike i ljubavi.

Sveti mučenik Trifun, u narodu se slavi kao zaštitnik mnogih zanata, pre svega vinogradarskog dok ga svojim zaštitnikom smatraju i gostioničari. Njemu se moli i da zaštiti polja od poplava, grada i raznih štetočina. Sveti Trifun je jedan od Hristovih melikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru. Živeo je u trećem veku. Poticao je iz Male Azije, rođen je u selu Kampsadi u Frigiji u vrlo siromašnoj porodici, ali veoma pobožnoj. Sveti Trifun bio je dete blagočestivih roditelja. Kao dete vreme je provodio čuvajući guske, te je Bog izabrao da se u njega useli blagodat Duha Svetoga. Kako je darovan od Boga darom čudotvorca i isceljitelja, za vreme svog života iscelio je mnoge bolesnike, isterivao demone iz ljudi i pomagao mnogima koji su mu se obraćali za pomoć. Kada je na rimski presto došao hristoborni car Dekije, počeli su strašni progoni hrišćana i njihovo stradanje i mučenje. Sveti Trifun se nije hteo odreći Hrista i vere svoje i zbog toga je bio mučen i proganjan, a kasnije i pogubljen od strane cara neznabožca.  Pogubljen je 250. godine, a pobožni hrišćani iz Nikeje hteli su da ga sahrane u tom gradu, ali im se javi sveti mladić Trifun i reče da njegovo telo prenesu u njegovo rodno selo Kampsadu gde je nekada čuvao guske. Tako je Sveti Trifun koji je od rođenja svog bio samo Bogu posvećen, koji je preveo mnoge u hrišćansku veru, iscelio mnoge bolesne i podneo veliku muku u Hristovo ime, da bi bio uvenčan večnom slavom od Oca i Sina i Svetog Duha.

Kult Svetog Trifuna veoma je razvijen u srpskim krajevima, naročito u Šumadiji gde ga slave vinogradari. Oni na ovaj dan idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu posle dugog zimskog perioda, pa da počne bujati u proleće koje se već  primiče. Veruje se da posle ovog dana zima polako počinje da popušta – to Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i sneg počne da se topi. Vinogradari kažu da početak dobrog vina nije u podrumu, već u vinogradu. Današnjim praznikom proslavljamo „Dan ljubavi i vina“.

Ostatak sveta danas slavi ljubav, tačnije Dan zaljubljenih koji je dobio ime po svetom Valentinu katoličkom svešteniku koji je živeo u Rumu u 3. veku.

Svim vinogradarima i porodicama koje slave krsnu slavu Svetog Trifuna želimo srećnu slavu, da vam ova godina bude rodna i blagorodna.

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije