loader image

DAN PROSLAVLJANJA I PRAZNOVANJA SVETOG PROROKA ILIJE – 2. AVGUST

„Danas crkva slavi najneobičnijeg čoveka koji je živeo na ovoj zemlji Božijoj, najneobičnijeg čoveka u rodu ljudskom. Toliko neobičnog i toliko izuzetnog, da ga je Gospod sa telom uzneo na Nebo“ – beseda arhimandrita Justina Popovića na Svetog proroka Iliju.

 

Sveta srpska pravoslavna crkva i vernici danas, 2. avgusta proslavljaju Svetog proroka Iliju, nazvanog u narodu Sveti Ilija Gromovnik. Na dan kada se slavi, u dosta sredina naseljenih srpskim življem organizuju se vašari i sabori, a naš svetitelj spada u najpoštovanije svetitelje među Srbima, rame uz rame sa svetim Nikolom.

Naš narod je sklon običajima i verovanju, tako i za današnji praznik. Za Svetog Iliju vezuju se brojni običaji i verovanja. Kaže se: „Od Svetog Ilije, sunce sve milije“, to nam govori da Ilija Gromovnik spada u najsušnije i najtoplije doba godine. Postoji priča da je upravo Ilija taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će biti suša. Veruje se da posle 2. avgusta, leto polako prolazi i da je do podne leto, a od podne jesen. Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavola, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara.

Na ikonama Sveti Ilija je oslikan kako se vozi u vatrenim kočijama koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegovih kola kojima se vozi po nebu i oblacima.

Ko je Sveti Ilija?

Predanja kažu da je Ilija Tesvićanin rođen u gradu Tesvitu u Izrailju u 9. veku pre Hrista i da je mladost proveo u dubokom razmišljanju i molitvi, često sam u pustinji. Kada se Ilija rodio, njegov otac Sabah je video oko njega anđele koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom. Ilija je bio žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio Mojsijevu veru i „slavio tuđe bogove“.

Prema predanju, Sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama. Sveti Ilija je prisutan i u viziji Jovana Bogoslova u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske crkve  i drugi dolazak na zemlju Hrista – novo preobraženje kome se nada i u koje veruje hrišćanski svet.

Danas ne radite ništa u polju, ukoliko ne želite da navučete gnev svetitelja. Portal Pobeda – info svim vernicima želi srećnu slavu, na zdravlje i spasenje.

 

Pobeda – info

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije