loader image

Da li šampanjac i belo vino smanjuju rizik od srčanog udara

Urednik redakcije zdravlja u britanskom Gardijanu Andrej Gregori, došao je do jedne veoma zanimljive studije. Umereno uživanje u šampanjcu i belim vinima bi moglo smanjiti rizik od iznenadnog srčanog udara. Milioni ljudi širom sveta umiru svake godine nakon iznenadnog srčanog udara, kada srce prestane pumpati krv bez upozorenja.

Istraživači su otkrili da činioci kao što su veća konzumacija šampanjca i belog vina, povećan unos voća, zajedno s održavanjem pozitivnog raspoloženja, upravljanjem težinom, kontrolom krvnog pritiska, mogu poslužiti kao važni zaštitni faktori. Zaključili su da se između 40% i 63% iznenadnih slučajeva srčanog zastoja može izbeći kada se promatraj grupa od 56 faktora rizika. Rezultati su objavljeni u časopisu Canadian Journal of Cardiology. Istraživači su proučavali više od 500.000 ljudi koji su koristili podatke iz britanske Biobanke. Od praćenih, 3.147 ljudi koji su imali srčani udar u razdoblju praćenja od 14 godina.

Ostaje nejasno, ali nalazi potvrđuju da postoje koristi od umerene konzumacije alkohola, iako se smatralo štetnim, ova studija pokazuje rezultate koji mogu biti složeniji nego što se ranije pretpostavljalo. Nakon čitanja cele studije ne možemo da se ne zapitamo šta sve utiče na naše zdravlje jer je takođe odavno poznat učinak crnog vina na  kardiovaskularni sistem. Urednik ipak napominje stav Britanske organizacije za srce koja tvrdi da pojavu srčanog udara može smanjiti  promena načina života koja podrazumeva: smanjenje alkohola, prestanak pušenja, zdravu ishranu, uzimanje lekova i terapije lekara kao i fizička aktivnost.

 

Pobeda-info

Podeli tekst