loader image

Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji premašio 5.000

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj saopštio je danas da je broj poginulih u razornom zemljotresu u Turskoj porastao na 3.419, povređenih je 20.534, a prema podacima koje je objavio Si-En-En, ukupan broj žrtava sa onima u Siriji iznosi 5.021.
Obraćajući se novinarima, Oktaj je rekao da se spasilačke ekipe na terenu suočavaju sa veoma teškim vremenskim uslovima koji otežavaju dovoženje pomoći i spasilačke akcije u ugroženim regionima, prenosi Rojters.

Prema Oktajevim rečima, spasilačke akcije su u ovom trenutku fokusirani na tri najugroženije provincije – Hataja, Kahramanmarasa, Adijamana i grad Malatiju, a na terenu je oko 25.000 pripadnika različitih hitnih službi, koji nastoje da izvuku ljude zatrpane ispod ruševina i pomognu povređenima.

U izveštaju Si-En-En se navodi da je u Turskoj evidentirano oko 11.000 oštećenih objekata.

U Siriji su najmanje 1.602 osobe izgubile život i hiljade su povređene nakon viŠe uzastopnih potresa u susednoj Turskoj, saopštile su sirijske vlasti.

Državna novinska agencija SANA saopštila je da je u provincijama Alep, Latakija, Hama, Idlib i Tartus koje su pod kontrolom vlade poginulo najmanje 812 ljudi, a da je 1.449 povređenih.

U saopštenju NVO Beli šlemovi se navodi da je u područjima koje kontroliše opozicija poginulo najmanje 790, a povređeno više od 2.200 ljudi, ali da se očekuje da će konačan bilans biti značajno veći, preneo je Rojters.

Zemljotres je i u Siriji razorio čitave stambene blokove, uništene su hiljade zgrada, uključujući i bolnice, a na ulicama su hiljade povređenih bez zaštite i krova nad glavom.

Izvor: tanjug, rts

Podeli tekst

Najnoviji članci

Kategorije